Pünkösdkor szentelték fel a székesegyház kertjét Miskolcon

Az 1912-ben épült, Nagyboldogasszonyról elnevezett Búza téri görög-katolikus székesegyház állapota annyira leromlott, hogy az elmúlt hónapokban restauráláson esett át.

Márciusban megszentelték az elkészült belső teret, Pünkösd vasárnapján pedig a kert és az azt körülvevő fal megáldása követett. Orosz Atanáz püspök ünnepi liturgiája után már körmenetet is tartottak a templom új kertjében.

 

PTV fotó. Vona Ildikó
A székesegyház belső tere (PTV fotó. Vona Ildikó)

 

A székesegyház renoválása százmillió forintba került, a munkát állami forrásból, valamint a hívők adományaiból fedezte az egyház. A beruházás eredményeként teljesen megújult a tető, a régi üvegtéglákat színes ólomüvegre cserélték, restaurálták a szentély falfestményeit, korszerűsítették a fűtést, újravakolták a falakat és az épületet akadálymentesítése is megtörtént.

 

PTV fotó: Vona ildikó
A bejárati kapu (PTV fotó: Vona Ildikó)

 

Mivel három éve püspöki székesegyházként is működik, több szertartás zajlik benne. Ezekhez nagyobb térre van szükség, így tovább bővítették az épületet és udvart is kapott. A körülvevő falakhoz fülkék tartoznak, melyekbe ikonok kerülnek majd. A kerítésre lámpákat szerelnek, melyek éjszaka kívülről megvilágítják a székesegyházat. A falon kívül 200 négyzetméteres zöldfelületet alakítanak ki, ahová fákat, borókát és borostyánt fognak ültetni. Ezek a munkálatok várhatóan egy hónap múlva készülnek el teljesen.

 

Szöveg és fotó: Vona Ildikó


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek