Erdő Péter püspökké szentelte Fekete Szabolcs Benedeket Szombathelyen

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek püspökké szentelte Fekete Szabolcs Benedeket, akit Ferenc pápa március 11-én címzetes basti püspökké és a Szombathelyi Egyházmegye segédpüspökévé nevezett ki.

A szombathelyi Sarlós Nagyboldogasszony-székesegyházban húsvéthétfőn tartott szertartáson Erdő Péter hangsúlyozta: az apostoli hitvallás lényege az a mondat, amelyet az újonnan felszentelt püspök szolgálatának jelmondatául választott: “Legeltesd bárányaimat!”.

Szentbeszédének középpontjába a bíboros a “Ne féljetek!” jézusi bátorítást állította. A félelem és a félelem elűzése alapvető motívum a feltámadás történetében – jelentette ki. Azt mondta: amikor az ember egy magánál sokkal nagyobb hatalommal találkozik, önkéntelenül eltölti a félelem.

Így vagyunk ezzel, ha a természet elemi erőivel találkozunk, főleg katasztrófák idején. Egy földrengés, egy vulkánkitörés, árvíz vagy cunami mindenképpen félelmet kelt az emberben, de sokszor a biológiai katasztrófák is, egy-egy nagy járvány például joggal ébreszt félelmet az emberek szívében” – fogalmazott.

A félelemnek vannak emberi okai is – tette hozzá, példaként említve a háborúkat, a gonosz embereket, olykor a világi hatalmat. Mégsem kell félnünk – mondta Erdő Péter, hiszen “Isten jót akar nekünk, az ő végtelen hatalma emberszerető hatalom”, ez látszik a világ történetéből.

A 44 éves Fekete Szabolcs Benedek püspökké szentelése után köszöntőjében azt emelte ki, hogy kinevezését nem valamiféle “hatalomgyakorlásnak”, hanem szolgálatnak tekinti, amellyel mindenekelőtt Székely János megyés püspök munkáját kívánja segíteni.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek