Putyin a harkivi kudarcról: “Majd meglátjuk, hová fog ez kifutni”

450 holttestet exhumálnak az Izijum melletti tömegsírból, szorongatják az ukránokat az Inhuletsz hídfőjénél, Putyin először beszélt a harkivi ukrán offenzíváról Szamarkandban. Összefoglaló a háború híreiből.

 

 

Az elhunytak 99%-a erőszakos halált halt

Több mint négyszázötven ember maradványait találták meg az erdőben Izijum mellett az ukrán hatóságok az orosz hadsereg elvonulása után. Az azonosítatlan halottak között ukrán katonák és civilek is vannak. Sokan bombatámadásokba halhattak bele, ugyanakkor állítólag több holttesten is kínzás nyomait fedezték fel. A térség ukrán kormányzója azt nyilatkozta, hogy az elhunytak 99%-a erőszakos halált halt, többeknek hátra volt kötve a keze, egy holttestnek pedig a nyakában is kötél volt. Az oroszoktól visszafoglalt területeken az ukránok állítása szerint legalább tíz kínzókamrát is találtak. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij gyilkossággal és kínzással vádolta az orosz megszálló erőket. A tömegsírok ügyét az ENSZ is vizsgálni fogja.

 

Az Inhuletsz folyó Krivij Rihnél gátjának lebombázása miatt megduzzadt

A harcokban pénteken nem következett be drámai fordulat, az egyetlen olyan hír, amire a legtöbb hadiblogger kitér, hogy az Inhuletsz folyó Krivij Rihnél ( Zelenszkij elnök szülővárosa) lévő gátjának lebombázása miatt a folyó megduzzadt, és a Herszon megyei ukrán offenzíva középső ágát jelentő hídfő utánpótlása pontonhidakon már nem lehetséges. Ez azt jelentheti, hogy egy néhány falura kiterjedő területen az Inhuletsztől keletre rekedt ukrán csapatok nehéz helyzetbe kerültek, a területet folyamatosan bombázza az orosz hadsereg.

 

Putyin nehéz napjai Szamarkandban

 

Először beszélt a sikeres harkivi ukrán ellentámadásról nyilvánosan Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az erre vonatkozó kérdést az üzbegisztáni Szamarkandban, a Kína által életre hívott Shanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján kapta.

 

– A kijevi hatóságok bejelentették, hogy aktív ellenoffenzíva-műveleteket indítottak. Majd meglátjuk, hogy fog ez kifutni, mi lesz a vége – mondta Vlagyimir Putyin. – Az elmúlt időszakban az orosz hadsereg néhány érzékeny területen is csapásokat vitt véghez – utalt az Inhuletsz folyó gátjai és az ukrán erőművek elleni rakétatámadásokra az orosz elnök. – Nevezhetjük ezeket figyelmeztetésnek. Amennyiben a helyzet ebbe az irányba fejlődik, a válasz is komolyabb lesz.

 

A mai kor nem a háború kora

Putyint a csúcson Narendra Modi indiai miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök is a háború befejezésére biztatta.

– A mai kor nem a háború kora – mondta Modi – és telefonon már sokszor megvitattuk, hogy a demokrácia, a diplomácia és a párbeszéd az, ami valódi hatással van a világra.

 

Erdogan azon dolgozik, hogy a háborúnak diplomáciai eszközökkel vessenek véget

– Ismerem az ön álláspontját az ukrajnai katonai konfliktusról, és az ezzel kapcsolatban állandóan hangoztatott aggodalmait. – reagált Putyin. – Ami a hatalmunkban áll, mindent megteszünk, hogy az egész olyan hamar véget érjen, amilyen hamar csak lehet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Vlagyimir Putyinnal folytatott kétoldalú találkozó előtt azt mondta, azon dolgozik, hogy a háborúnak diplomáciai eszközökkel vessenek véget. Egy nappal korábban Hszi Csinping kínai elnök sem állt ki az Ukrajnában indított orosz hadműveletek mellett, ugyanakkor Putyinnal együtt erősen bírálta az Egyesült Államokat, illetve a NATO-t.

 

Terrorizmusra panaszkodnak és elítéltekkel töltik fel a soraikat az oroszok

 

Kijev halálos támadásokat hajt végre?

Az orosz védelmi minisztérium azzal vádolja Kijevet, hogy halálos támadásokat hajt végre az oroszok által megszállt területeken kinevezett polgári tisztviselők ellen. Rakétacsapás érte a megszálló orosz közigazgatás egyik épületét Herszonban, ahol egy ember meghalt, de a térség orosz közigazgatásának vezetője nem az épületben. Luhanszkban egy oroszok által kinevezett ügyészt és a helyettesét gyilkolták meg ismeretlenek, illetve két, az oroszok által kinevezett közigazgatásban szerepet vállaló tisztviselővel bergyanszkban is végeztek. Mihail Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint az utóbbi két esetben rivális bűnözői csoportok közötti leszámolásról van szó.

 

A Wagner csoport a börtönökben toboroz

Több hadiblogger is beszámol arról, hogy megkezdődhetett az orosz börtönökben a Wagner és más zsoldoscsapatok számára toborozott újoncok szállítása Ukrajnába. (Szerda este olyan felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken a Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin egy börtönben rabokat toboroz az elvileg magánhadsereg, gyakorlatilag a Kreml és a tikosszolgálat irányítása alatt álló Wagner-csoportba.)

Forrás: euronews.com

Nyitókép: euronews.com, Tömegsírt tárnak fel ukrán biztosok Izijum mellett

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek