Putyin a helyben lakók megkérdezését javasolja a jekatyerinburgi templomépítési konfliktusban

A helyi lakosok véleményének felmérését javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a jekatyerinburgi templomépítési konfliktus ügyében, amely miatt több napja tüntetnek Oroszország negyedik legnagyobb városában.

“Mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját véleménye legyen, s ha az érintett kerület lakóiról van szó, feltétlenül figyelembe kell venni a véleményüket. A templomnak egyesítenie, nem pedig megosztania kell az embereket. Ha megépítik a templomot, akkor az ingatlanfejlesztők alakítsanak ki máshol egy parkosított teret” – hangoztatta Putyin a Kreml politikáját támogató Összoroszországi Népfront Szocsiban zajló médiafórumán, tárgyalásos megoldást sürgetve a rohamrendőrök és az aktivisták között összetűzéseket kiváltó konfliktusban.
Az elnöki nyilatkozatot követően Jekatyarinburg polgármestere, Alekszandr Viszokinszkij felkereste a csütörtök este a térre negyedszer is tiltakozni kivonult aktivistákat és közölte velük, hogy az építkezést a népszavazás megtartásának idejére felfüggesztik. A lakossági akarat felmérése a politikus szerint mintegy 20 napot vesz majd igénybe.

Szerda éjjel ismét ezrek tüntettek az Urál-hegység déli végénél lévő Jekatyerinburgban annak a parkosított Október térnek a védelmében, ahol a templomot tervezik felépíteni.

A rendőrség 33 embert őrizetbe vett az építkezés ellen szervezett, de hatóságilag nem engedélyezett megmozduláson. Előző éjjel 26 embert állítottak elő a rendőrök, három tüntetőt pedig kórházba kellett szállítani az összecsapásokban szerzett sérüléseik miatt.
A bíróság csütörtökön elrendelte 29 tüntető előzetes letartóztatását.
A hétfő óta egymást követő demonstrációknak egyre több résztvevője volt. A tüntetők, akik közül többen más városokból érkeztek, kedden ledöntötték az építkezés helyszíne köré vont fémkerítést, amely helyett az elmúlt két napban az illetékesek betonpanelekkel megerősített kerítést kezdtek el felhúzni.

A Szent Katalin mártírról elnevezett ortodox templom újjáépítését a jekatyerinburgi kormányzat és két helyi nagyvállalat szorgalmazza a város megalapításának 300. évfordulójára, amelyet 2023-ban készülnek megünnepelni. A tiltakozók, akik úgy értesültek, hogy az ingatlanfejlesztők a vallási kegyhely mellett lakó- és üzleti ingatlanokat is fel kívánnak húzni a téren, ragaszkodnak ahhoz, hogy másfél millió lakosú városuk központjában megmaradhasson a zöld sziget.
A kedélyeket nem csitította le az sem, hogy a városi és a megyei vezetés az Október tér helyett felajánlotta több más terület parkosítását. A helyi hatóságok azt állítják, hogy az építkezés helyszínéről a fákat Jekatyerinburg más pontjaira ültetik át.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán törvénysértőnek bélyegezte a demonstrációt, de közölte, hogy nem kíván beavatkozni. Csütörtökön – még azelőtt, hogy Putyin is megszólalt az ügyben – Peszkov indokoltnak nevezte az erő alkalmazását a “provokációval” szemben. Azt állította, hogy a vitatott helyszínen a templomomon kívül semmi más nem épül majd.
Arról, hogy az 1930-ban lerombolt, 66 méter magas templomot ne az eredeti helyén, hanem egy ahhoz közeli, parkosított téren építsék fel, februárban határozott az önkormányzat, a TASZSZ állami hírügynökség szerint “figyelembe véve a helyi lakosság véleményét és betartva a vonatkozó előírásokat”. Az Interfax szerint a város elöljárósága korábban elutasította, hogy az ügyben népszavazást írjanak ki.
A liberális és ortodox értékek összecsapásának helyszínévé vált, az Urál-hegység lábánál fekvő iparváros egyebek között arról nevezetes, hogy a bolsevikok 1918-ban itt gyilkolták meg családostul az utolsó cárt, II. Miklóst. Innen indult el az első orosz elnök, Borisz Jelcin országos politikai karrierje, s a város élén 2013 és 2018 között ellenzéki politikus, Jevgenyij Rojzman állt.


Hasonló cikkek