Putyin: Nem maradnak büntetlenül az Idlíbi terroristák agresszív lépései

Nem maradnak büntetlenül a szíriai Idlíb tartomány nagy részét megszállva tartó iszlamista terroristák agresszív lépései

– jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután a csütörtökön Szocsiban a török és az iráni hivatali partnerével tanácskozott.

Török és iráni kollégáink készek együttműködni annak érdekében, hogy megszűnjön a feszültség és stabilizálódjon a helyzet Idlíbben. Megállapodtunk, hogy ebből a célból pótlólagos lépéseket teszünk” – hangoztatta az orosz vezető a Tayyip Recep Erdogannal és Haszan Róhánival közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezt utóbb újságírói kérdésre úgy pontosította, hogy az elhatározott lépések Idlíbnek “a terrorista csoportoktól való megtisztítását” célozzák, de konkrét hadműveletről nem született megállapodás. A tartomány nagy részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista fegyveresekkel szembeni katonai fellépésről egyébként a sajtó előtti közös megjelenés alkalmából Róháni határozottan, Erdogan visszafogottan nyilatkozott.

Putyin azt hangsúlyozta, hogy a szíriai harci cselekményeket nem szabad “a terrorizmus elleni harc erőfeszítéseinek rovására” beszüntetni.

Az idlíbi feszültségcsökkentési zóna létrehozása ideiglenes intézkedés. A militánsok agresszív kirohanásai nem maradhatnak büntetlenül” – jelentette ki.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter újságíróknak külön nyilatkozva “elég eredményesnek” minősítette az Idlíbről folytatott tárgyalásokat és azt mondta, hogy lépésről lépésre kell haladni a tavaly szeptemberben kitűzött célok megvalósítása felé.

Idlíb az egyetlen olyan jelentősebb területi egység Szíriában, amely túlnyomórészt továbbra is a kormányellenes erők kezén van. 2017-ben ott hozták létre az északi feszültségcsökkentési övezetet, ahová azokat a militánsokat szállították át családjaikkal, akik nem voltak hajlandók letenni a fegyvert és békét kötni Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerével.

Putyin és Erdogan szeptember 17-én Szocsiban egy 15-20 kilométer széles idlíbi demilitarizált övezet létrehozásáról állapodott meg, a kormány- és az ellenzéki erőket elválasztó demarkációs vonal mentén. Ennek eredetileg kitűzött céldátuma október 15. volt, ám a török fél mindezidáig nem tudta megteremteni a török-orosz közös járőrözés biztonsági feltételeit.

A január 23-i moszkvai orosz-török csúcson Putyin azt mondta, hogy Ankara jelentős erőfeszítéseket tesz az ütközőövezet létrehozása érdekében és a felek törekedni fognak az erre vonatkozó megállapodás megvalósítására.

A csütörtöki közös sajtótájékoztatón az orosz elnök közölte: két kollégájával egyetértett abban, hogy a Szíriából történő amerikai csapatkivonás pozitív, stabilizáló hatást gyakorol a helyzetre. Beszámolója szerint mindhárom ország támogatja a szíriai alkotmányozó bizottság mielőbbi megalakulását és az alkotmányos reform megvalósítását, valamint Szíria területi egységét.

Erdogan egyébként a tanácskozáson azt hangoztatta, hogy Szíria intergritása csak akkor tartható fenn, ha az általa terroristának nevezett kurd erők elhagyják az ország északi részén, az Eufrátesztől keletre található Manbidzs városát. Hangsúlyozta, hogy Ankara mindent elkövet a Hmejmímben működő orosz katonai bázis megvédése érdekében, hozzátéve, hogy a török hadsereg drónjai nem észleltek nehézfegyvereket az objektum körül. A török vezető kiemelte annak fontosságát, hogy a szíriai kormányerők betartsák a tűzszünetet Idlíbben.

Putyin, Erdogan és Róháni immár negyedik alkalommal tartott találkozót a szíriai rendezést támogató, úgynevezett asztanai folyamat keretében, amelyért Oroszország, Törökország és Irán kormánya a kezességet vállalt. A török elnök Szocsiban felajánlotta, hogy ő legyen a következő hármas csúcstalálkozó házigazdája.


Hasonló cikkek