Putyin szóvivőjének lánya az Európai Parlamentben gyakornokoskodik

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő lánya gyakornokként dolgozik az Európai Parlamentben (EP) egy francia radikális jobboldali képviselő kabinetjében.

A csaknem 80 ezer Instagram-követővel rendelkező, 21 éves Elizaveta Peszkova brüsszeli sajtóhírek szerint Aymeric Chauprade-nak dolgozik, aki a francia Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) színeiben került be az uniós képviselő-testületbe.

Az ügyről beszámolt az EUObserver hírportál is, Sandra Kalniete lett EP-képviselőt idézve, aki szerint Peszkova biztonsági kockázatot jelenthet, mivel bizalmas információkhoz férhet hozzá Brüsszelben és Strasbourgban, személyesen és a belső számítógépes hálózatokon egyaránt.

Petras Austrevicius litván képviselő “hatalmas szégyennek” nevezte az ügyet az Európai Parlamentre nézve.

Elizaveta Peszkova valóban egy fontos orosz tisztségviselő lánya, de diákként neki is joga van tanulmányai keretében gyakornokoskodni, mint más fiataloknak” – közölte a Szabad Európa Rádió megkeresésére Chauprade. Véleménye szerint nem lehet szó összeférhetetlenségről, mivel Peszkova jelenleg sem állami, sem magánszervezetnek nem dolgozik Oroszországban.

Aymeric Chauprade, aki még korábban támogatásáról biztosította a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását, tagja az EP külügyi bizottságának, illetve a biztonság- és védelempolitikai albizottságának.

Dmitrij Peszkov különböző tisztségekben, de már 2000 óta Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

Forrás: hvg.hu


Hasonló cikkek