Rábólintott a szlovák kormány az 580 eurós minimálbérre

Minden idők legmagasabb minimálbérét hagyta jóvá a kormány: 520 euróról 580 euróra emelkedik.

A szavazás nem volt egyöntetű, többen tartózkodtak. „Elsőrendű feladatunk az emberek életszínvonalának emelése. A jelenlegi, és az előző kormány is, amelynek szintén tagja volt a Smer, sok szociális intézkedést fogadott el. Az egyik lehetőség, amellyel élhet a kormány, éppen a minimálbér intézménye.” – fejtette ki Pellegrini.

Szerinte a minimálbér 580 euróra emelése egészséges konszenzus a munkavállalók és a munkáltatók között. „Jövőre emelkedik a minimálbér és az adóalap adómentes része. A minimálbér emelése után magasabb lesz a nettó kereset, tehát megint több pénz marad az emberek pénztárcájában.” – fogalmazott a miniszterelnök.

Értékelte a minimálbérről szóló konstruktív dialógust a munkáltatók képviselőivel, és elmondta, megérti a szakszervezeteket is. „Egészséges és értelmes kompromisszumra kell törekedni, hogy ne veszélyeztessünk munkahelyeket. Recesszió nincs az országban. Azt szeretnénk, hogy ne csak a minimálbér összegéről beszéljünk, hanem hogy évről évre kevesebben legyenek azok, akik minimálbérért dolgoznak.” – tette hozzá a kormányfő.

Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter feladatul kapta, hogy határozzák meg az éjszakai munkavégzésért, valamint az ünnepi és hétvégi munkáért járó illetéket. „Mindent megteszek, hogy motiváljuk az embereket a munkavállalásra.” – tette hozzá Richter.

„A módosítás lehetővé teszi a további tárgyalásokat, de meghatározza azt a módozatot is, amit a munkáltatók kérnek: hogy a minimálbér ne legyen politikai játszmák tárgya.” – értékelte a döntést Marián Magdoško, a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) elnöke.

Forrás: ujszo.com

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek