Rács mögé zárnák az ittas sofőröket Ukrajnában

Az ukrán belügyi tárca szándékában áll szigorítani az ittas járművezetőkkel szembeni büntetést, közölte az obozrevatel.com.

A portál Anton Gerascsenko helyettes belügyminiszter véleményét közzétéve írja, hogy az elképzelés szerint nemcsak pénzbírsággal sújtanák a gépjárművüket tudatmódosítók hatása alatt vezető személyeket, de 5, 10 vagy 15 napi elzárásra is ítélnék őket. Az erről szóló jogszabálytervezet már elkészült, hamarosan a parlament elé terjesztik, közölte Gerascsenko.

A helyettes tárcavezető szerint borzalom, ami az ukrajnai utakon zajlik. 2018-ban például 115 000 jegyzőkönyvet készítettek a közúti járőrök. És ez csak azoknak az ittas vagy bedrogozott járművezetőknek a száma, akiket lefüleltek a rendőrök. A valós szám minden bizonnyal nagyságrendekkel különbözik a hivatalos adattól. A miniszter helyettes szerint már az 50 ezer hrivnyára emelt bírság sem képez visszatartó erőt, nem állítja meg a részegen volánhoz ülőket.

Ezért szabálysértés helyett büntetőeljárást indítanának ellenük és rács mögé dugnák azokat, akik vétenek a szabály ellen.

A jogszabály tervezet értelmében az enyhén ittas, de a rendőri felszólításnak engedelmeskedő járművezetőket pénzbírsággal büntetnék, ám ha üldözni kell őket, akkor öt napra kerülnének rács mögé. Másodszori esetben 10 vagy 15 napi fogva tartás lehet a kiszabható büntetés. Mégpedig függetlenül attól, hogy milliomosról vagy parlamenti képviselőről van-e szó, hangoztatta Anton Gerascsenko. A lényeg, hogy megállítsák a közutak potenciális gyilkosait.

Forrás: karpathir.com / obozrevatel

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek