Radics Béla gitárja is megszólalt a zenészlegendáról készült film bemutatóján Miskolcon

Klacsán Gábor rendező Radics Béláról forgatott filmjét egy rockzenei vetítéssorozat és közönségtalálkozó keretében mutatják be országszerte. Miskolcon erre május 2-án, kedden került sor a Művészetek Házában.

 

Közönségtalálkozó: (b-j) Ráczkevy Ildikó, Klacsán Gábor, Grátz Márk, Vilmányi Gábor és Kosik Kristóf (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

2023. május 4-én jelenik meg Radics Béla, a megátkozott gitáros című dokumentum elemekkel átszőtt magyar zenés játékfilm. A forgalmazó cég a mozikkal közösen szeretné rendhagyó módon felvezetni az új alkotást, ezért az országban 7 helyszínen – köztünk Miskolcon is – 2023. április 27 – május 3. között megrendezi a MagyaRock filmen elnevezésű magyar rockzenei tematikus vetítéssorozatot. E program részeként tekinthetik meg a nézők a Radics-filmet, még a hivatalos bemutató előtt.

 

Jelenet a filmből (Fotó: MIGAFILM/ Andréka Ágoston)

 

Radics Béla (1946-1982), a „magyar Jimi Hendrix” kultikus figurája volt az 1970-es évek magyar rockzenei világának. Rövid, de eseményekben gazdag pályája során játszott az Atlantis, Pannónia, Sakk-Matt, Tűzkerék, Taurus, Aligátor zenekarokban.

A Radics Béla, a megátkozott gitáros a hazai rock nagy évtizedét idézi a jelenbe a mai, modern életrajzi filmek eszközeivel. Újra megrendezett élő koncertek, újra alakított zenekarok, a címszereplőre mindenben emlékeztető színész, redigitalizált archív anyagok és a régi társak visszaemlékezései keltik életre a legendát.

 

Alapi István a Radics-film forgatása közben (Fotó: Kiss I. Krisztina)

 

Radics Béla szerepét Rák Zoltán, a szüleit Trill Zsolt és Zsurzs Kati, a szerelmét Dunai Csenge, a zenekar tagjait Király Attila (Som Lajos), Szemenyei János (Balázs Fecó), Wirth Zoltán (Brunner Győző), Fecske Dávid (Zorán) alakítja. Epizódszerepekben látható többek között Stépán-Kovács András, Forgács Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Szabó Sipos Barnabás, Csernus Imre, Lakat T. Károly, Vörös István, Rudán Joe.

Néhány jelenetben zenész kortársak, kollégák beszélnek a megalkuvást nem ismerő gitárkirályról. Hallható többek között Révész Sándor, Horváth Attila, Csuha Lajos, Papp Gyula, Nagy Feró.

 

Filmvetítés után találkozás a közönséggel

 

A miskolci közönségtalálkozón Klacsán Gábor rendező, Grátz Márk operatőr, Vilmányi Gábor, az Exotic együttes gitárosa és Kosik Kristóf, Radics Béla gitárjának jelenlegi tulajdonosa vett részt és mesélt az egykori gitárfenoménről.

Alapi István nem tudott itt lenni, de Klacsán Gábor a nézők jelenlétében is köszönetet mondott neki a film készítéséhez nyújtott óriási segítségéért. A rendező elmondta: az, hogy a zene a mai hangzásvilágnak megfelelően szólaljon meg Alapi Istvánnak, az EDDA szólógitárosának köszönhető (a filmben ő játssza Radics Béla gitárszólamát – a szerk.) Azt is elmesélte, hogy stábja nem kapta meg az eredeti Jimi Hendrix-számok játszási jogát, ezért megkérte Alapit: komponáljon olyan dalokat, amelyek hűen tükrözik Hendrix zenei világát, szellemiségét. A rendező többször hangsúlyozta a közönségtalálkozón, mennyire köszöni Alapi Istvánnak azt a hatalmas munkát, amit belefektetett a film elkészítésébe.

 

Kosik Kristóf kezében Radics Béla gitárjával (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

Nem maradt zene nélkül a közönség, a találkozó végén Vilmányi Gábor megszólaltatta a legendás gitárt, illetve Kosik Kristóf is pengetett rajta néhány jellegzetes dallamot Radics Bélától.

 

A film előzetese megtekinthető alább:

 

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Közönségtalálkozó Miskolcon (b-j) Ráczkevy Ildikó, Klacsán Gábor, Grátz Márk, Vilmányi Gábor és  Kosik Kristóf (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek