Radioaktív egy felvidéki termálfürdő vize

Radioaktív anyagokat tartalmaz a bellegszencsei termálfürdő vize. A radioaktivitás szintje jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket. Mindezt megpróbálták eltitkolni, a rendőrség nyomoz az ügyben

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) és a rendőrség megállapította, hogy a bellegszencsei ((Podhájska) termálfürdő működtetői törvényt sértettek, és eltitkolták, hogy radioaktív anyagok kerültek a vízbe a geotermikus kútból. Erről Jana Žjak tájékoztatott szombaton a környezetvédelmi tárca kommunikációs osztályától.  „A minisztérium vezetése mindent megtesz azért, hogy ismét használhatóvá váljon a termálvíz Bellegszencse településen.” – olvasható az állasfoglalásban.

A geotermikus kútból származó víz radioaktivitási szintje jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket. A rendőrség megállapításai szerint szándékosan eltitkolták ezt az információt a méréseket követően.

A rendőrségi nyomozásból kitűnik, hogy az előző környezetvédelmi tárca a meghamisított vízelemzések alapján engedélyezte a geotermikus víz használatát. A felügyelet szerint törvénytelenül szivattyúzták a vizet a kútból és használták fel a fürdőben. A fürdőt 130 000 eurós bírsággal sújtották, fellebbeztek a bírság ellen.

A geotermikus víz jogosulatlan szivattyúzása mellett ráadásul évekig illegálisan beleengedték a szennyvizet a Liska patakba, amely a Zsitvába (Žitava) folyik. „A szakértői elemzés alátámasztotta, hogy a bellegszencsei termálfürdőből származó víz miatt tönkrement a folyó és jelentős környezeti károk keletkeztek” – közölte a tárca.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: rtvs.sk, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek