Rajzfilmsorozat készül a magyar szentek életéről

Nagyszabású és grandiózus mű készül azon a településen, ahol Jankovics Marcell vezérletével örökidőre szóló eposzok jöttek létre.

Idén készülhet el a Kecskeméti Animációs Filmstúdióban a magyar szentekről szóló animációsfilm-sorozat első három epizódja, mely Szent István, Szent László és Szent Margit életét mutatja be.

Tíz évvel ezelőtt már elkészült egy képes forgatókönyv, de akkor forráshiány miatt nem lett semmi a sorozatból. Tavaly viszont az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Nemzeti Kulturális Alap három kisfilm elkészítésére ítélt meg számukra forrást.

Békési Sándor református lelkész, a három rész rendezője, úgy tervezi hogy nem időrendi, hanem fontossági sorrendben választotják ki, kikről szóljanak az első epizódok. Ennek megfelelően Szent István, Szent László és Szent Margit lesz a főszereplője az alkotásoknak, ha pedig további támogatásban részesülnek, akkor a negyedik mindenképpen Szent Erzsébet lesz.

A narrátorok szerepét maguk a szentek látják majd el, és a haláluk előtti utolsó imádság formájában veszik számba életútjukat. A szereplők a haláluk előtt elmondják az utolsó imádságukat. Számba veszik életük sodrását, hogy mi történt velük, és megemlítik a legfontosabb eseményeket. Szent Istvánt Kertész Péter alakítja, Szent László narrátora Kőszegi Ákos lesz, míg Szent Margitot Soleczki Janka kelti életre. Ők imitálják a főszereplők lelki küzdelmeit, ami alapján párhuzamot vonhatunk akár Szent István és saját belső vívódásunk között.

Kecskemét a magyarországi rajzfilmgyártás fellegvára, hiszen már az 1920-as években díjnyertes alkotás készült a településen. Fontos kérdés, hogy az Árpád-házi szentekről szóló sorozat vajon felveheti-e a versenyt a külföldi produkciókkal. Továbbá fontos, hogy az animációs filmeknek hatniuk kell az érzelmekre.

Békési Sándor úgy véli, hogy kulturális szempontból mindenképpen érdekes lesz a három epizód, illetve, ha a történelmi vonatkozását nézzük, akkor az öreg kontinensen egyedülállónak számít, hogy két szent királyunk is van. A tervezett epizódok szereplői között pedig vannak olyanok, akik például Skóciában vagy Lengyelországban tevékenykedtek.

Juhász Márta

Forrás: hajonaplo.ma

 

Kultúra | Pannon Hírnök 


Hasonló cikkek