Rasmussen: a válogatott képes legyőzni…

Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott menesztett szövetségi kapitánya szerint a nemzeti csapat a szerbeket és az oroszokat is legyőzheti a márciusi olimpiai selejtezőtornán.

A tervek szerint a Bajnokok Ligája-címvédő Győr szakembere, Danyi Gábor, valamint a Ferencváros vezetőedzője, Elek Gábor együtt látná el a szövetségi kapitányi feladatokat a március 20-22-én sorra kerülő győri olimpiai selejtezőtornán, valamint azt követően a Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőkön.

A magyar válogatott ellenfele Szerbia, Kína és Oroszország lesz az olimpiai selejtezőn, az első két helyezett indulhat a nyári tokiói játékokon.

“Remek szakember mind Elek Gábor, mind Danyi Gábor. A legjobb döntés született az ő személyükben, ha már nekem úgyis mennem kell” – fogalmazott az M4 Sportnak adott exkluzív interjúban a 47 esztendős Rasmussen, aki hozzátette, a Ferencváros mestere nagyon jól ismeri a válogatott játékosait, főleg rájuk épül a nemzeti csapat, Danyi Gáborral pedig kiváló párost alkotnak.

A dán szakvezető úgy vélte, amennyiben “a játékosok csak a gázt nyomják”, akkor a szerbeket, sőt az oroszokat is képesek legyőzni az ötkarikás selejtezőn.

“Jelenleg ott tartunk, hogy a magyar női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőt játszik. Egy lépésre vagyunk a céltól” – fejtette ki a két éve elkezdett generációváltás kapcsán Rasmussen, akit múlt kedden mentett fel tisztségéből a magyar szövetség (MKSZ) elnöksége.

Rasmussen elismerte, követett el hibákat. Példaként említette a decemberi, Japánban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a magyarok utolsó csoportmeccsét, amelyen egy góllal kikaptak Romániától, és nem jutottak a középdöntőbe.

A szövetségi kapitányt a meccsen előbb sárga lappal figyelmeztették, majd a hajrában reklamálása miatt kétperces kiállítással sújtották csapatát. A játékvezetői tévedésekkel tarkított összecsapás után az edző sportszerűtlenül viselkedett, nem megfelelő szóhasználattal élt a sajtótájékoztatón, ezért a nemzetközi szövetség (IHF) azonnali hatállyal felfüggesztette, ám a vizsgálatot azóta sem folytatta le, ezért nem tudni, milyen büntetés vár rá.

Rasmussen rámutatott: a románok elleni meccs után kiállt a magyar csapat, a szövetség és az ország mellett, miként a saját igazáért is.

“Úgy éreztem, hogy bennünket átvágtak, nem volt korrekt a játékvezetés. Én ezt nem engedhettem! Vállaltam a felelősséget, próbáltam megvédeni magunkat, és a végén az jött ki, hogy én vagyok a bűnbak…” – fogalmazott, egyben elismerte: hibázott a sajtótájékoztatón, mert “elszakadt a cérna”.

A dán edzőt 2016 májusában nevezték ki, azóta a magyar válogatott története legrosszabb Európa-bajnoki és két legrosszabb világbajnoki helyezését produkálta. A kontinenstornán 2016-ban a 12., 2018-ban a hetedik helyen végzett, a vb-n 2017-ben 15., tavaly pedig 14. lett. Az eredmények kapcsán azt mondta, a női kézilabda megváltozott, átalakult, kiegyenlítődött a mezőny. Szerinte bármely együttes képes legyőzni egy nála esélyesebb csapatot most már.

“A világ elitje már nemcsak öt-hat kiemelkedő válogatottról szól. Legalább 16 olyan csapat van, amely bármikor képes megverni a másikat” – mondta Rasmussen.

MTI

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek