Rasszista bűncselekmény a vád az újpesti jobbikos jelölt ellen

Már a jövő héten dönthet a bíróság a Jobbik újpesti szervezetének alelnöke ügyében. A vád szerint Szabó Balázs két társával tunéziai állampolgárokat vert össze Budapesten. A politikusnak nem ez volt az egyetlen ilyen ügye. Újpesten mégis a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és az egyik civil szervezet is mellé állt

– közölte az M1 Híradója.

Arra kérem önöket, hogy álljanak Szabó Balázs képviselőjelölt mellé! ”– ezekkel a szavakkal kampányolt Újpest 10. választókerületének jobbikos jelöltje mellett a momentumos Déri Tibor. Az ellenzék polgármesterjelöltje szerint a jobbikos Szabó Balázs realista és jó gondolkodású fiatalember, és bár – mint írja – nehéz meggyőzni őt más álláspontokról, a közösség felé teljes mértékben elkötelezett.

Rasszista bűncselekmény a vád a jobbikos jelölt ellen” – a Magyar Nemzet nemrég ezzel a címmel közölt cikket Szabó Balázsról. A lap azt írja, hogy a vád szerint a jobbikos jelölt két társával együtt korábban tunéziai származású fiatalokat bántalmazott. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője az M1-nek megerősítette, a három férfi, köztük Szabó Balázs ellen eredetileg garázdaság miatt indult eljárás, de az ügyész a vádat végül gyűlölet-bűncselekményre módosította.

Az M1 információi szerint a jobbikos Szabó Balázs és társai az egyik III. kerületi kollégium közelében található sörözőnél támadtak rá a fiatalokra, volt, akinek sörösüveggel ütötték a fejét. Egy másik tunéziai diákot azután is kövekkel dobáltak, hogy már a földön feküdt.

A Magyar Nemzet szerint ráadásul a gyűlölet-bűncselekménnyel kapcsolatos eljárás csak egy Szabó Balázs ügyei közül. A lap arról is ír, hogy a politikus tavaly áprilisban a gyanú szerint szintén többedmagával a XI. kerületben kampányoló Fidelitas-aktivistákat bántalmazta. 2008-ban pedig szintén egy hasonló bűncselekményért ítélték pénzbüntetésre.

Az újpesti képviselőjelöltet akkor egy tüntetésen csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében találta bűnösnek a bíróság. A Magyar Nemzet arra is kitér, hogy ennek a bűncselekménynek a hatálya alól idén nyáron mentesült, vagyis az erkölcsi bizonyítványában így a korábbiaktól eltérően már a képviselő-jelöltséghez szükséges büntetlen előélet szerepelhetett. Újpesten ezután a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és az egyik civil szervezet is mellé állt.

A Pesti Srácok szerint mindezt úgy, hogy „az újpesti ellenzék tudott Szabó Balázs büntetőügyeiről” – a momentumos Déri Tibor szeptemberben ezt a választ adta a lap megkeresésére. A Pesti Srácok ugyanakkor azt írja, a kerület polgármesterjelöltje arra a kérdésre, hogy emiatt nem tartják-e aggályosnak Szabó Balázs képviselőjelölti indítását, már nem akart érdemben válaszolni, ami a portál szerint azt is jelentheti, hogy a legprimitívebb utcai erőszak az újpesti ellenzéknél elfogadott konfliktuskezelési gyakorlat.


Hasonló cikkek