Rasszizmus gyanúja miatt felfüggesztettek két rendőrt Párizsban

A párizsi prefektus hétfőn felfüggesztetett két rendőrt, akik ellen rasszista kijelentések gyanúja miatt eljárás indult – közölte a rendőrség.

    A felfüggesztést Didier Lallement prefektus kezdeményezte, miután egyeztetett Christophe Castaner belügyminiszterrel.
A rendőrök ellen az eljárást a Párizshoz közeli Nanterre ügyészségének megbízásából a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN indította egy, az internetre vasárnap felkerült felvétel nyomán.
“A videóban hallható kijelentések, ha tényleg a rendőröktől származnak, elfogadhatatlanok, a professzionalizmus hiányáról tanúskodnak, és hiteltelenné tehetik a rendőrség munkáját” – mondta a France Info hírrádióban Catherine Denis ügyész. Álláspontja szerint olyan egyéni túlkapás történt, amelyet szankcionálni szükséges.

A felvételen rendőrök beszélnek egy előállított emberről. “Egy ilyen bicot (az arabok pejoratív megnevezése) nem is tud úszni” – mondja a felvételen egy hang, mire valaki nevetve az válaszolja: “az ilyen elsüllyed, golyót kellett volna a lábára akasztanod”.

A felvételt a Twitteren közzétevő Taha Bouhafs újságíró szerint a jelenet a Párizshoz közeli Ile-Saint-Denis-ben készült, ahol egy betöréssel gyanúsított férfit a Szajnából húztak ki a rendőrök. A férfit kórházba szállították, majd szabadon engedték.
Christophe Castaner belügyminiszter a Twitteren elismerte, hogy “a jogos felháborodást kiváltó” felvétel Ile-Saint-Denis-ben, egy rendőri fellépéskor készült. A tárcavezető jelezte, hogy kivizsgálják az ügyet, mert “a rasszizmusnak nincs helye a köztársaság rendőrségénél”.


Hasonló cikkek