Megbukott a nagy bírósági reform, alakul a balhé a szlovák kormányban

Sokak meglepetésére megbukott a parlament előtt a szlovák kormány által nagy dérrel-dúrral beharangozott reform, amely alapjaiban alakította volna át a bíróságok működését Szlovákiában.

A Mária Kolíková igazságügyi miniszter által javasolt csomagtól azt várták, költséghatékonyabbá, átláthatóbbá és gyorsabbá teszi majd a szlovák bíróságok működését. A tervezet ellen sokan felemelték a szavukat. A magyar közösség tagjai például azért, mert az átalakítás miatt lehetetlen helyzetbe kerültek volna Besztercebánya megye déli részén élők, a több 100 kilométerre lévő Zsolnára kellett volna járniuk intézni ügyesbajos bírósági ügyeiket.

Kolíková eredetileg két évet szánt arra, hogy a szlovák igazságszolgáltatás rendszerét átalakítsa. Terve az volt, hogy felére csökkenti a járásbíróságok számát, s mindössze 3 kerületi és egyetlen városi bíróságot hagy meg. Ezek feladatait részben közigazgatási bíróságok vették volna át, a felettük álló legfelsőbb közigazgatási bírósággal egyetemben.

Semmi nem lesz Kolíková bírósági reformjából?
Tegnap a parlament elé végül egy alaposan átdolgozott reformterv került, kis túlzással minden eredmény nélkül. Ebből mindössze egyet szavazott meg a törvényhozás, mivel a Sme rodina újfent külön utakon indult el. Kollárék sem az új kerületi bíróságok létrehozását, sem a városi bíróságok átszervezését nem szavazták meg, ráadásul Kolíková korábbi párttársai is tartózkodtak.

Egyedül a járási bíróságok székhelyeinek és területi illetékességük átalakítása ment át. Kolíková a szavazás után azt nyilatkozta, fogalma sem volt róla, hogy egykori párttársai a Za ľudínál nem támogatják majd a reformot. Juraj Šeliga, a párt alelnöke a döntést kommentálva leszögezte, Kolíková sem vele, sem párttársaival nem tárgyalt a reform támogatásáról.

Ugyanerről legközelebb csak fél év múlva szavazhatnak újra. Ez azért is problémás lehet, mert a bírósági rendszer átalakítása egyik előfeltétele annak, hogy Szlovákia hozzájusson az EU-s felújítási alapból származó pénzekhez, 500 millió euró a tét. Mivel a közigazgatási bíróságok rendszerét is átalakítják, abba a törvénycsomagba elvileg még Kolíková becsempészheti a most elutasított elképzelései nagy részét.

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője kijelentette, Kolíkovának be kellene nyújtania a lemondását.

Forrás: ma7.sk, aktuality.sk, denník N

Fotó: pixabay.com

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek