Régészeti kiállítás Füleken Fülekről

A Füleki Vármúzeumban 2022. április 28-án a Füleki Városi Honismereti Múzeum galériájában nyitják meg „Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről“ című időszaki kiállítást.

A Füleki Vármúzeum régészeti szempontból kifejezetten termékeny éveket tudhat maga mögött. A vár és a váralja területén folytatott ásatásoknak köszönhetően értékes tudnivalók kerültek napvilágra a táj történelméről, amelyeket a múzeum munkatársai nemcsak a szakmai, hanem e kiállítás által a laikus közönségnek is be szeretnének mutatni.

Az intézmény régésze, Vozárová Bianka válogatást készített a füleki vár és környékének legértékesebb leleteiből. Ezek szolgáltak alapul „Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről“ című időszaki kiállításnak. Ezüst és bronz érméket, ólomzárakat, különféle ékszereket, pipákat, ruhatartozékokat, vereteket, illetve más fémből és csontból készült díszeket láthatnak az ideérkezők.

A kiállítás további célja a régészet mint tudományág népszerűsítése. A látogatók betekintést nyerhetnek a régészek munkakörébe, valamint a terepen végzett tevékenységeikbe, sőt mi több, az ásatásokon készült fotók segítségével és a lelethelyzetek rekonstrukciói által áttanulmányozhatják azok különféle fajtáit, és megismerkedhetnek dokumentálási formáival is (leírás, rajz, fénykép).

A régészeti lelőhelyek egyedi információkkal szolgálnak az adott területről, ez oknál fogva felettébb fontos az aprólékos megvizsgálásuk. Kimeríthetetlen forrásai a múltbeli életmóddal kapcsolatos új ismeretek megszerzésének, és nagyban kiegészítik a történelmi összefüggéseket. A régészet és a múzeumi munka egybefonódása tökéletes feltételeket teremt a leletek nagyközönség előtti bemutatására, aminek célja a kulturális örökséghez és az emberiség történelméhez való kötődés erősítése.

Forrás: bumm.sk

Nyitókép forrása: Facebook

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek