Régészeti kutatás indul a jókai templomban

A jókai plébánia 6000 euró támogatást kapott a Kulturális Minisztériumtól a Keresztelő Szent János templomban folytatott régészeti kutatásra, amelyet a templom felújításának a feltételeként szabtak meg.

A munka befejezéséhez szükséges fennmaradó összeget saját forrásokból fedezik. A felújítás többi szakaszának a befejezésére további támogatásokra lesz szükség.

„Az egész templomot felújítjuk. Az volt a feltétel, hogy régészeti kutatást végzünk a templom kül- és belterében. A község szintén segítséget nyújt, mivel a templom teljes felújítása több mint 100 000 euróba fog kerülni. Ez államérdek is, gondolom”

– közölte Peter Nagy plébános, aki megemlítette a korábban kapott támogatásokat is.

A jókai plébánia ahhoz a kilenc római katolikus és evangélikus plébániához tartozik a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban, amelyek támogatást kaptak a plébánia felújítására. Konkrétan a csallóközcsütörtöki, szentmihályfai, somorjai, bacsfai, gellei, diószegi, jókai és az alsószerdahelyi plébániákról van szó.

A jókai Keresztelő Szent János templomot a 13. század harmadik negyedében építették. A 14. század első felében gótikus stílusban újították fel, később, a 19. században pedig egy kiterjedt, barokk átépítésen esett át, ami egy földrengés után vált szükségessé. A templom a jelenlegi formáját 1921-ben nyerte el, mikor hozzáépítették a kereszthajót és a déli sekrestyét.

2016-ban átvizsgálták az épület külső és belső homlokzatát, és kiderült, hogy a szentély keleti oldalán egy viszonylag magas, gótikus ablak volt egy kőből készült apácával. A kutatás során továbbá az is kiderült, hogy a templom belterében középkori falfestmények vannak az újabb vakolat alatt.

Forrás: parameter


Hasonló cikkek