Rekordáron kelhet el Frida Kahlo szomorú önarcképe

Frida Kahlo egyik önarcképe esélyes, hogy rekordáron kel el a Sotheby’s new york-i aukcióján novemberben. A festmény 30 év után kerül ki a művészeti piacra, jelenlegi tulajdonosa egy gyűjtőtől örökölte meg, aki 1990-ben vásárolta azt szintén a Sotheby’s aukcióján.

A szomorú önarcképen Frida Kahlo könnyes szemmel néz a nézőre, homloka közepén megcsaló férje Diego Rivera látható. Rivera már elismert murális festő volt, amikor megismerkedett a fiatal Frida Kahlóval, akit teljesen lenyűgözött a férfi. Rivérával való kapcsolata azonban épp annyi fájdalmat hozott életébe mint a buszbaleset, amelybe 18 évesen majdnem belehalt. Naplójába egyszer azt írta: „Két súlyos balesetet szenvedtem életemben. Az egyik a busz, amely összetörte a testem, a másik Diego.

Kahlo a modern művészet egyik legegyedibb és legmeghatározóbb alakja. Részletek gazdagságában és sajátos szimbólumrendszeren keresztül beszéli el életét és lelkivilágát uraló érzéseket, gondolatokat. Az árverésre kerülő Diego és én (Diego y yo) című festményt is életének egyik mélypontjában festette, amikor férjének Maria Félix színésznővel volt viszonya.

A Sotheby’s elnöke szerint a festmény eladása elmozdulást jelent abban, ahogyan az aukciós ház áll a legnagyobb modern művészeti darabjainak eladásához. A ház 2017 óta a modern és kortárs eladásaiba a latin-amerikai művészetet is beemelte, az elmúlt évben pedig arra összpontosította erőfeszítéseit, hogy a történelmileg alulértékelt művészek, különösen a nők és a színesbőrűek munkásságára irányítsa a figyelmet.

Frida Kahlo, Diego és én, 1949.


Hasonló cikkek