Rekordbevételt hozott a Kler című lengyel dráma

Három nap alatt csaknem egymillióan látták a lengyel mozikban a Kler című drámát, amely élesen bírálja a katolikus egyházat – olvasható a Mandiner oldalán.

A Wojciech Smarzowski rendezésében forgatott, sötét hangulatú film kitalált szereplői három katolikus pap, akik vodkát vedelnek és gúnyolódnak az egyházon, egyikük pedig szexuálisan bántalmaz egy vak árva fiút. A produkció egy hete több díjat is elnyert a gdyniai Lengyel Játékfilmfesztiválon. 

A produkció forgalmazója, a Kino Swiat közleménye szerint az alkotást az első három napon 935 ezer néző látta. „Ez volt az elmúlt harminc év legnagyobb bevételt hozó premierhétvégéje a lengyel filmtörténetben” – hangsúlyozta a forgalmazó.

A film szenvedélyes vitát nyitott az egyház hatásáról Lengyelországban, ahol a lakosság túlnyomó többsége katolikus. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt számos vezető tagja bírálta a filmet. A közszolgálati televízió hírműsora pedig „a katolikus egyház elleni újabb, durva és hazug támadásnak” nevezte.

A 38 millió lakosú Lengyelországban visszaesett a templomba járók száma, és a klérus tekintélye is csökkent, de az ország továbbra is a kontinens legvallásosabbjai közé tartozik.

(MTI)


Hasonló cikkek