Rekordnyereségre számít az Allianz

Rekordnagyságú működési nyereséget vár az idei évre az Allianz csoport, a világ egyik vezető biztosítója és vagyonkezelője, amely történetének eddigi legjobb harmadik negyedéves eredményről számolt be szerdán közzétett gyorsjelentésében.

A müncheni székhelyű vállalat teljes díjbevétele a harmadik negyedévben 34,3 milliárd eurót tett ki, ami 9,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 31,4 milliárd eurót.

A vállalat működési eredménye 11,3 százalékkal, 3 milliárd 236 millió euróra emelkedett, adózott eredménye 4,6 százalékkal, 2 milliárd 229 millió euróra kúszott fel.

A részvényesekre jutó nyereség 2,3 százalékkal, 2,11 milliárd euróra nőtt, az egy részvényre jutó nyereség higított értéke pedig 5,01 euróra ugrott az egy évvel korábbi 4,89 euróról. Elemzők valamivel kisebb, 2,04 milliárd eurós nyereségre számítottak. A júliusi európai árvizek 400 millió euróval csökkentették az eredményt.

Az idei első háromnegyed évben az Allianz bevételei 5,0 százalékkal, 110,1 milliárd euróra, működési eredménye 27,2 százalékkal, 9,89 milliárd euróra, nyeresége pedig 38,9 százalékkal, 5,23 milliárd euróra emelkedett.

Az éves szintre kivetített sajáttőke-arányos megtérülés (RoE) 14,8 százalék volt az első háromnegyed évben, 3,4 százalékponttal javult az egy évvel korábbi 11,4 százalékhoz képest. A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 207 százalékon állt szeptember végén, csakúgy mint egy évvel korábban.

Az első háromnegyed év kitűnő eredményeinek ismeretében a menedzsment tovább javította a működési nyereségre vonatkozó idei előrejelzését, és immár arra számít, hogy az üzemi eredmény eléri a 11 és 13 milliárd euró közötti sáv felső határát. Az eredményeket azonban beárnyékolja, hogy az Egyesült Államokban több mint kéttucatnyi intézményi befektető beperelte az Allianzot, és hatmilliárd dollár kártérítést követel tőle, mert több befektetési alapja is elértéktelenedett tavaly tavasszal a koronavírus-járvány okozta tőzsdei pánik közepette. Az amerikai és a német hatóságok is vizsgálódnak az ügyben, és az Allianznak akár nyolcmilliárd dollárjába is kerülhet az ügy.

Az Allianz-részvények 0,34 százalékos pluszban, 204,00 eurón forogtak a frankfurti tőzsdén szerda délután két órakor. Az elmúlt 52 hét alatt 182,52 és 223,50 euró között mozgott az árfolyam, amelynek jelenlegi szintje több mint 9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Augusztusi bejelentésének megfelelően az Allianz 750 millió euró értékben vásárolt vissza saját részvényeket. Az október 22-ig felvásárolt 3,8 millió részvény a közkézen forgó papírok 0,93 százalékát tették ki.

Az Allianz csoport valamennyi üzleti szegmensében erős teljesítményt ért el, már a harmadik egymást követő negyedévben növekedett robusztus ütemben mindhárom üzletága. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág erős nyereséget tudott elérni a jelentős természeti katasztrófák dacára, az élet- és egészségbiztosítási, valamint a vagyonkezelési üzletág pedig minden idők legjobb harmadik negyedévét tudhatja maga mögött.

A koronavírus-járvány által uralt tavalyi évben az Allianz 140,5 milliárd euró teljes díjbevételt és 10,75 milliárd euró működési eredményt ért el, ami 1,3, illetve 9,3 százalékkal kevesebb a 2019-es értékeknél. Az adózott nyereség 14,1 százalékkal, 7,13 milliárd euróra mérséklődött.

Az Allianz – amely a magyar pénzügyi szektor első és legnagyobb nyugati befektetője volt – a világ egyik legnagyobb biztosítási és pénzügyi szolgáltatóháza, Európában piacvezető. Befektetési üzletága, az Allianz Global Investors révén az Allianz a legnagyobb nemzetközi vagyonkezelők közé tartozik, ügyfelei javára 1900 milliárd euró vagyont kezel szerte a világon. Az Allianz a világ több mint 70 országában nyújt biztosítási és pénzügyi szolgáltatásokat, és több mint 147 000 munkatársat foglalkoztat szerte a világon.

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek