Rekordösszegű export és import mellett nőtt a külkereskedelmi deficit az Egyesült Államokban

Rekordösszegű export és import mellett az előző havihoz képest emelkedett és a vártnál nagyobb lett a külkereskedelmi hiány februárban az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.

A javak és szolgáltatások külkereskedelmi mérlegének deficitje 0,9 milliárd dollárral 57,6 milliárd dollárra, kilenc és fél éves csúcsra emelkedett a januári 56,7 milliárd dollárról.

Elemzők a külkereskedelmi deficit ténylegesnél kisebb mértékű növekedését várták, 56,9 milliárd dolláros hiányt.
A javak külkereskedelmi deficitje 0,3 milliárd dollárral 77,0 milliárd dollárra nőtt, a szolgáltatások külkereskedelmi többlete pedig 0,6 milliárd dollárral csökkent 19,4 milliárd dollárra.

A februári export rekordösszegű, 204,4 milliárd dollár volt, 3,5 milliárd dollárral magasabb a januárinál, az import viszont 4,4 milliárd dollárral növekedett 262,0 milliárd dollárra, ami szintén rekord.

Az év elejétől a halmozott külkereskedelmi deficit 22,7 százalékkal, 21,1 milliárd dollárral haladta meg a 2017 azonos időszakában elértet. Az export 5,9 százalékkal, 22,4 milliárd dollárral, az import 9,1 százalékkal, 43,6 milliárd dollárral nőtt az év eleje óta az egy évvel korábbihoz képest.

 


Hasonló cikkek