Rekordot dönthetett a résztvevők száma az ide Mislenyi Majálison

Kiss Anikó

A Kozármislenyi Művelődési Ház és Könyvtár vezetője szerint minden eddiginél többen látogattak ki a város majálisára. Ráadásul idén két napra is birtokba vehették a szórakozni vágyók az intézményt és a környékét – tájékoztatott Baka Sára.

Idén már április utolsó napján koncertekkel kezdődött a majális. A művelődési intézmény mellett felállított sátorban a helyi és környékbeli tagokból álló Hétfői angyalok nevű formáció mutatkozott be a kozármislenyi közönségnek. A 2015-ben alakult zenekar saját számokkal és feldolgozásokkal lépett színpadra. Az együttes tagjai korábban más-más formációkat gazdagítottak, az egyesülés után most rendszeres fellépői a pécsi Ti-Ti-Tá rom-kocsmának – mondta el Stahl László. Az együttes vezetője hozzátette, hogy az első saját album kiadására készülnek. A Hétfői angyalok mellett a Rumproof nevű együttes is fellépett, majd az estét hajnalig tartó utcabál zárta.

Május elsején pörkölt- és füstillatra ébredhettek Kozármisleny későn kelői. Az ilyenkor szokásos pörköltfőző-versenyre idén 15 csapat nevezett be. Bár sokkal több bográcsban rotyogtak a különböző pörköltek, a szakmai zsűri elé csak a csapatok egy része vitte saját főztjét. Kosztolányi Zsolt, a Baranya Megyei Gasztronómiai Szövetség titkára elmondta, hogy nem készült két ugyanolyan összetevőkből álló étel. Volt, aki pincepörkölt jellegű bográcsost készített, mások vadhússal bolondították a sertésrészeket, megint mások pedig lecsóra hajazó különlegességgel rukkoltak elő. A különböző szempontok alapján pontozott ételek közül egy családi közös alkotás zárt a legmagasabb pontszámmal. Az ő csülkös pörköltjüket a mellé felszolgált köret – a különleges medvehagymás zsemlegombóc és a nokedli, valamint a házi recept alapján készült uborkasaláta – tette igazán kimagaslóvá.

A színpad már délelőtt benépesült. Pécs Város Majorett Csoportjának fellépése után aerobik bemutató vette kezdetét. Délután a Kozármislenyi Fúvószenekar koncertjét követően a helyi aktív nyugdíjas közösségek mutatkoztak be. Jókedvű énekegyüttesek és táncosok mosolyogtatták meg a közönséget. A fiatalabb korosztályt a Tornádó Táncsport Egyesület utánpótlás csoportja, valamint a jövőre fennállásának 20 éves évfordulóját ünneplő Józsa Gergely Néptánc Egyesület képviselte.

A gyerekek egész nap kipróbálhatták magukat például rekeszépítéssel, asztali ügyességi játékokkal és logikai eszközökkel, gokartokkal, különleges biciklikkel, légvárakban és trambulinon ugrálhattak, illetve modellautókkal, kisvasúttal és játék markológépekkel játszhattak. Kísérő programként a helyi kézművesek portékáiból válogathattak az érdeklődők, vagy kürtős kalácsot, pattogatott kukoricát, fánkot majszolhattak az éhesek.

Idén első alkalommal rendeztek a baranyai kisvárosban regionális pálinka- és párlatversenyt. Kis Balázs pálinkakóstoló, a verseny szervezője elmondta, hogy a beérkezett 58 szeszesitalból majdnem a fele behozott ital valamilyen minősítést ért el. Ezek között sok kozármislenyi gazda gyümölcsitala is megtalálható volt. Olyan különlegességek is előfordultak a megmérettetésen, mint a narancs párlat, Ibiza sütőtök párlat és répa párlat. A bronz-, ezüst- és arany fokozatok mellett megválasztották Kozármisleny legjobb pálinkáját, a jubileumi év pálinkáját is. Az első helyen egy 2015-ös évjáratú Muscat Ottonel szőlőpálinka végzett, második helyre meggy pálinka, a harmadikra Irsai Olivér szőlőpálinka került. A tervek szerint a város polgármestere, dr. Biró Károly ezekkel a nedűkkel vendégeli majd meg a jubileumi rendezvényekre látogató vendégeit.

Vélemény, hozzászólás?