Rekordot döntött a Duna. 2018-as a legalacsonyabb vízszint!

Komárom felett nem, de az alatt a Duna teljes magyarországi szakaszán megdőltek az alacsony vízállási rekordok. Így a negatív rekordok térképe teljesen átrajzolódott, mostantól mindenhol 2018-as adat szerepel: egyebek mellett Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is új rekordok születtek.

A hét többi napján is jelentős mennyiségű csapadék várható, ami javíthat a helyzeten.
Budapestnél például 71 éves rekord dőlt meg és több magyarországi szakaszon is aggasztó a helyzet. A Szabadság-híd alatt valószínűleg a felrobbantott Ferenc József híd maradványai is láthatóvá váltak, csak egy kicsit kell kihajolni a hídról – írja az Index.
Esztergomban és Lábatlanon, a Duna-parton „A„ kategóriás, éles robbanó testet találtak. A bombák a továbbra is az alacsony vízállás miatt kerültek elő. A rekord miatt gázlók, kisebb szigetek emelkednek ki a vízből, mely már az űrből is jól látható.
Nagy Lászlótól, az Esztergom-Kertvárosi Polgárőrség vezetőjétől további információkat kaptunk. A Magyar Honvédség tűzszerészei a központi gyűjtőegységbe szállították a bombákat, ahol szakszerű körülmények között fogják hatástalanítani azokat.
A Duna érdi szakaszán is hasonló a helyzet: nagy mennyiségű pénzérmét, fegyvereket, használati tárgyak maradványait tárták fel a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) régészei; a leletegyüttes egy 18. század közepén elsüllyedt hajóról kerülhetett a folyóba.
Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet.
A Tiszán a rekordok megdőlésének kisebb a valószínűsége, de a Szamoson, a Sajón, és a Hernádon, az eddigi legalacsonyabb értékeket csak kismértékben felülmúló vízállásokat észlelnek.
fotó: idokep.hu

Hasonló cikkek