Rekordot döntött az érdeklődés az otthoni karantén iránt, de van, amit még oldani kell

Szombaton rekordérdeklődés volt az intelligens karantén iránt. 24 óra alatt 1268 külföldről hazautazó szlovák állampolgár élt azzal a lehetőséggel, hogy otthoni karanténba vonuljon, amelyet az eKaranténa nevű telefonos alkalmazás tesz lehetővé.

„Vasárnap délig több mint 5400 ember használja a telefonos alkalmazást, amely csütörtöktől már az App Store kínálatában is megtalálható” – nyilatkozta Barbara Túrosová belügyminisztériumi szóvivő. Elmondása szerint a biztonsági helyzet stabil, a határátkelőhelyek problémamentesen működnek.

Az úgynevezett intelligens karantént május 23-án este indította el az állam a Petržalka-Berg határátkelőhelyen, már az Android és az Apple operációs rendszereken is működik. A hatóságok arra figyelmeztetik a külföldről hazautazó állampolgárokat, hogy amennyiben élni akarnak az otthoni karantén lehetőségével, már az út előtt töltsék le az alkalmazást, regisztráljanak és aktiválják azt.

A házi karantén megkezdése előtt az illetőnek becsületbeli nyilatkozatot is kell tennie, valamint hivatalos beleegyezést az alkalmazás használatával kapcsolatban. Mindkét szükséges dokumentum letölthető a korona.gov.sk oldalon. Ezeket érdemes már kinyomtatva és kitöltve magunkkal vinni a határhoz.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő vasárnap a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy minél előbb meg kell oldaniuk azoknak a szlovák állampolgároknak a problémáját, akik külföldön dolgoznak, de nincs ott állandó lakhelyük. „A 48 órás kivétel lehetőségével nem tudnak élni, a 14 napos otthoni karantént viszont nem engedhetik meg maguknak.” – magyarázta.

Matovič megemlítette annak a lehetőségét, hogy csökkentenék a karanténban töltött időt azok számára, akik hosszabb ideig akarnak Szlovákiában maradni, mint 48 óra, viszont kevesebb mint 14 napot. „Ebben az esetben az eKaranténa kliense a mobilján bejelölhetné a „távozás Szlovákiából” lehetőséget, és amennyiben 6 órán belül megérkezne a határhoz, a rendőr eltávolítaná őt az otthoni karantén nyilvántartásából. Ehhez módosítani kell a szoftvert és pár egyéb változtatásra is szükség lesz, tehát ez nem áll majd rendelkezésre olyan gyorsan” – magyarázta.

A miniszterelnök bízik benne, hogy a határok megnyitásával kapcsolatban Szlovákia meg tud egyezni az uniós országokkal úgy, hogy fokozatosan egyre több olyan állam lesz, amely megnyitja Szlovákia előtt a határait, bármiféle karantén nélkül.

Forrás: TASR, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek