Rembrandt Éjjeli őrjáratának restaurálását ha akarja, nézheti élőben

350 éve hunyt el Rembrandt, ennek apropójából alaposan átvizsgálják és restaurálják leghíresebb festményét, az Éjjeli őrjáratot. A folyamat hétfőn kezdődött.

A szakértők a legfrissebb technikákkal vizsgálják meg a festményt az amszterdami Rijksmuseumban. Fotózzák és restaurálják, ráadásul mindezt a közönség előtt teszik.

A restaurálási munkálatok nem laborban zajlanak, hanem a múzeum Ehrengalerie elnevezésű termében, ahol a gyűjtemény fő alkotásait állítják ki. A 17 négyzetméteres nagyságú képet kiemelik a keretből, majd egy speciálisan elkészített festőállványra helyezik. E köré egy üvegtermet építettek, ahol a szakértők nyugodtan dolgozhatnak.

Az Éjjeli őrjáratot legutóbb 1976-ban restaurálták, mert egy pszichésen beteg férfi késsel kárt tett benne.

Egyelőre nem tudják, mennyi időre lesz szükség a munkához. A restaurálás költségeit hárommillió euróra (nagyjából 973 millió forintra) becsülik. A Rijksmuseum és a Rembrandt-szakértők bíznak benne, hogy több információt szerezhetnek a keletkezés körülményeiről és a festő által használt színpigmentekről.

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606-1669) egyik mesterműve. A festő 1642-ben megbízást kapott arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget.

A Rijksmuseumban őrzik a világ legnagyobb Rembrandt-gyűjteményét.

A munkálatokat élőben az interneten a következő linken akár Ön is nézheti: https://www.rijksmuseum.nl/en/nightwatch


Hasonló cikkek