Rendeződött a tiszújlaki sóház sorsa

Korábban az is felmerült, hogy árverésre bocsátják a Rákóczi-szabadságharc szimbolikus épületét, a tiszaújlaki sóházat.

Úgy tűnik, hogy a régóta üresen álló épület sorsa most megnyugtatóan rendeződött. Még októberben Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Kovács István, a Tiszaújlaki kistérség vezetője, valamint a nagyközség képviselői részvételével kerekasztal- megbeszélést tartottak a műemlék sorsáról. Ezen az a javaslat született, hogy az objektum maradjon önkormányzati tulajdonban.

A kérdés szerepelt a járási tanács rendkívüli ülésén, melyen a képviselők ellenszavazat nélkül úgy döntöttek, hogy a sóház maradjon a közösség birtokában.

Ezután az ugyancsak lepusztult épület sorsa a helyiek kezében van, illetve attól függ, lesz-e pénz és akarat a felújítására.

A tiszaújlaki sóházat 1417-ben Zsigmond király alapította. Az épületben a Tiszán az aknaszlatinai bányából szállított só adminisztrációját végezték, illetve raktárként és elosztóként is üzemelt. Innen szekereken vitték tovább az értékes szállítmányt.

A Rákóczi-szabadságharc kitörésekor Esze Tamás két gyalogos csapatával és 40 lovassal 1703. május 24-én elfoglalta az újlaki sóházat. Ez volt a szabadságharc első hadi eseménye

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek