Rendkívüli esemény a De Gaulle repülőgép-hordozón

A De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó 1767 fős legénységének több mint harmada fertőzöttnek bizonyult a koronavírus-teszt alapján – közölte szerda este a francia hadügyminisztérium hozzátéve, hogy az adatok még nem véglegesek.

A hadihajó vasárnap azért tért vissza a tervezettnél előbb az Atlanti-óceáni missziójáról Franciaországba, mert a fedélzeten mintegy ötven tengerésznél mutatott fertőzést a teszt. Akkor a teljes legénység karanténba került, és azóta valamennyi matrózt teszteltek.

Április 14-én estig a hadihajó mint az 1767 matrózát teszteltük, 668 lett pozitív. Közülük 31-en vannak kórházban a dél-franciaországi Toulon katonai kórházában, egy beteg intenzív osztályon” – írta közleményében a tárca.

Az egyelőre részleges eredmény várhatóan növekedni fog, miután a tesztek harminc százalékának még nincs meg az eredménye, és a tesztelések még most is folynak a minisztérium szerint. A Charles De Gaulle a második hadihajó, amelyen megjelent a Covid-19 fertőzés, korábban a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozón tört ki koronavírus-járvány.

A hadsereg egészségügyi szolgálata egyelőre nem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hadihajó legutóbb március 15-én a nyugat-franciaországi Brest kikötőjében vetett horgonyt, és azóta nem fogadott látogatót a fedélzetén.

A Charles De Gaulle január 21-én hajózott ki, és már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítették 11 nappal, és vasárnap végleg kikötött a dél-franciaországi Toulonban, ahol a repülőgép-hordozó és kísérő fregattja legénységének mind az 1900 tagját elkülönítették.

Mindenki két hétre egészségügyi karanténba került dél-franciaországi katonai létesítményekben, mielőtt a családjához hazatérhetne. A katonák elkülönítésével párhuzamosan kedden az egész hadihajót fertőtlenítették, amire még soha nem volt példa.

 


Hasonló cikkek