Rendkívüli ülésen tárgyalnak a börtönzsúfoltsági kártérítésekről

Az Országgyűlés a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatban tart rendkívüli ülést ma a kormányoldal kezdeményezésére.

A parlament 9 óra 30 perckor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezután kerül terítékre a kormány javaslata, amely a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetését célozza.
Az előterjesztés általános indoklása szerint a kormány elítéli a börtönviszonyokkal kapcsolatos fogvatartotti sérelmek kártalanítására indított perek körüli visszaéléseket, amelyek súlyosan sértik a társadalom igazságérzetét, és elkötelezetten védi a bűncselekmények áldozatainak jogait és érdekeit.

A kabinet “nemzeti konzultációt kezd annak érdekében, hogy olyan új szabályozás születhessen, amely híven tükrözi az állampolgárok véleményét” – áll az indoklásban.
A törvényjavaslat a nemzeti konzultáció eredményének megszületéséig, valamint az új szabályozás hatályba lépéséig felfüggesztené az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt megítélt kártalanítási összegek kifizetését. Emellett felhívná a kormányt egy olyan új szabályozás kidolgozására, amely megszünteti a fogvatartotti kártalanítási rendszerrel kapcsolatos visszaélések lehetőségét, illetve amelynek keretében a jelenleginél gyorsabb és hatékonyabb módon juthatnak érvényre az áldozatok és hozzátartozóik jogos követelései.

A kormány célja, hogy hosszú távon rendezze a büntetés-végrehajtási intézmények zsúfoltságát és javítsa a fogvatartottak elhelyezésének körülményeit.
A képviselőknek összesen öt órájuk van a javaslat megvitatására.
Az Országgyűlés rendkívüli ülése ezt követően napirend utáni felszólalásokkal zárul.


Hasonló cikkek