Rendőr, civil, sőt, egy parlamenti képviselő is megsérült a pozsonyi tüntetések során

A köztársasági elnöki palota előtt is akadt még tüntető az esti órákban, de rengetegen voltak a nap folyamán a parlamentnél és a kormányhivatalnál is. Kassán, Besztercebányán, sőt Komáromban is voltak megmozdulások.

Könnygáz a kormányhivatal előtt, petárdák és füstbombák a parlamentnél. Néhány tüntető pedig megjelent Igor Matovič háza előtt is. A kormányhivatalnál a rendőrök pajzsokkal védték a bejáratot. Minden 4.-5. emberen lehetett maszk. A tömegben több helyütt hallani lehetett, hogy ez már akkora tömeg, a kormánynak muszáj kezdenie valamit a követeléseikkel. A Covid-tagadók közül páran trombita- és sípszóval is hangsúlyozták a véleményüket.

A tüntetés “hivatalos” részében előbb Milan Mazurek, az ĽSNS képviselője, majd Ján Čarnogurský szónokolt. Több ezren lehettek az elnöki palota előtt, sokan a kormányfő lemondását követelték.

A rendőrök visszaverték a parlament elleni “ostromot”, egy tüntetőt előállítottak. Az ĽSNS egyik képviselője odament hozzájuk és megköszönte nekik a munkájukat, illetve azt, hogy nem hagyták magukat provokálni. Kotleba arra kérte a demonstrálókat, békésen távozzanak. Andrej Medvecky időközben visszatért a helyszínre, miután agyrázkódással elszállították – a képviselő ellenállt a rendőri intézkedésnek, eközben sérült meg, felesége szeme láttára verték össze a rendőrök.

Egy rendőrt is fejbe találhattak valamivel, bekötött fejjel vezették el a helyszínről. Petárdák és palackok is repültek. Rohamrendőrök és lovasrendőrök néztek farkasszemet a tüntetőkkel.

A parlamentnél Robert Fico és több smeres képviselő is megjelent. A jelenlévők elénekelték a szlovák himnuszt, a legtöbb emberen nem volt szájmaszk. Fico a parlament előtt arra buzdította az embereket, kapcsolódjanak be az előrehozott választásokat szorgalmazó aláírásgyűjtésbe.

A parlamenthez szervezett pozsonyi tiltakozó gyűlésen feltűnt egy fiatalember, aki a szlovák zászló mellett az egykori Szovjetunió zászlaját is lengette. Arra voltunk kíváncsiak, mi az, ami miatt fontosnak érzi a diktatórikus világhatalom e jelképét népszerűsíteni. Válaszában szó szerint azokat a gondolatokat mondta el, amelyeket a ’89 előtt korszakban kötelezően kellett megtaulni a marxizmus-leninizmus történetéből. A fiatalember még csak 14 éves volt.”– számolt be Somogiy Szilárd, a ma7 tudósítója.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek