Rendőrgyilkosság: A magyarok szigorúbb fellépést várnak

Rendőrgyilkosság: A Századvég Alapítvány a legfrissebb közvélemény-kutatásában az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán kérdezte az embereket, és a felmérés szerint a többség szigorúbb fellépést várna azokkal szemben, akik erőszakos bűncselekményt követnek el.

 

Rendõrök és mentõk Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház elõtt 2023. január 12-én éjjel. Három intézkedõ rendõrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták.
MTI/Mátyus Tamás

 

A rendőrgyilkosság gyanúsítottjának szervezetében a drogteszt kábítószer jelenlétét mutatta ki

 

A Századvég azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy az elmúlt napokban jelentős vihart kavart a hazai közbeszédben, hogy Budapesten egy fiatal rendőrtiszt szolgálatteljesítés közben életét vesztette, a korábban erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt elítélt támadója késszúrásokkal végzett vele. A rendőrgyilkosság gyanúsítottjának szervezetében a drogteszt kábítószer jelenlétét mutatta ki – tették hozzá.

A Századvég a tragikus esettel összefüggésben – ezer ember januári megkérdezésével – megvizsgálta, hogy a felnőtt magyar lakosság hogyan vélekedik az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról.

Az incidens közéleti jelentőségét mutatja, hogy a megkérdezettek 97 százaléka hallott arról, hogy január 12-én este, szolgálatteljesítés közben késelés áldozata lett egy rendőrtiszt a fővárosban – írták.

 

Rendőrgyilkosság: A kutatási adatok tanúsága szerint a döntő többség a jelenleginél határozottabb fellépést vár

 

Megjegyezték, hogy a magyar jogrendszer a hivatalos személyeket – így a rendőröket is – fokozott büntetőjogi védelemben részesíti az állam zavartalan működésének biztosítása érdekében, azonban a kutatási adatok tanúsága szerint a döntő többség a jelenleginél határozottabb fellépést vár a jogalkotótól ezen a területen.

A megkérdezettek 93 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy szigorúbban kellene fellépni azokkal szemben, akik erőszakos bűncselekményt követnek el hivatalos személy sérelmére.

A felmérés rávilágít továbbá arra, hogy a magyarok szerint a kábítószeres befolyásoltság nem lehet mentség erőszakos cselekmények elkövetésére.

 

Súlyosabb büntetéssel kellene sújtani azokat, akik erőszakos bűncselekmények, gyilkosságok esetén kábítószeres befolyásoltságra hivatkoznak

 

A válaszadók több mint négyötöde (81 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy súlyosabb büntetéssel kellene sújtani azokat, akik erőszakos bűncselekmények, gyilkosságok esetén kábítószeres befolyásoltságra hivatkoznak.

Ezen felül a magyarok több mint kétharmada (68 százaléka) megszüntetné azt a lehetőséget, hogy gyilkosságok elkövetői az elmeállapotukra hivatkozva enyhébb büntetésért folyamodhassanak – áll a felmérésben.

Forrás: MTI.

A nyitókép illusztráció.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek