Rendőrháború zajlik Szlovákiában

Megdicsérte Szlovákiát az uniós tagországokat értékelő legutóbbi jelentésében az Európai Bizottság, mert szerinte az illetékesek következetes harcot vívnak a korrupció ellen

A Smer holdudvarába tartozó, fontos posztokat betöltő vezetők valóságos maffiahálózatot működtettek, és sok ezer eurós kenőpénzeket vágtak zsebre. Ezt a közvélemény igazságérzetét erősítő légkört főleg a bukott kormányfő igyekezett megmérgezni, aki sajtótájékoztatók tömkelegén bizonygatta, hogy országunkban ismét koncepciós perek zajlanak, méghozzá a bosszúálló Igor Matovič irányításával. A Smer elnöke azt harsogta, hogy a rendőrök olykor gestapós módszerekkel igyekeznek beismerő vallomásokat kicsikarni a vizsgálati fogságba került gyanúsítottaktól. A Smer elnöke nyilván jól megjegyezte a volt kormányfő kijelentését, aki az egyik parlamenti vitában felszólította őt, maradjon csendben, s várja meg, amíg hozzá is bekopog a bűnüldöző ügynökség, a NAKA.

Milan Lučanský egykori országos rendőrfőkapitány öngyilkossága kételyeket ébresztett a gyalogpolgárokban is a börtönőrök viselkedésével, főleg a rendőrök eljárásával kapcsolatban. Idén májusban erősödtek fel a sokakban lappangó kételyek, amikor a kassai székhelyű Alkotmánybíróság elrendelte, hogy azonnal helyezzék szabadlábra a több bűncselekménnyel gyanúsított Martin Ribár ügyvédet, akit 556 napig tartottak magánzárkában. Kisvártatva a rendőrség más bűnügyben ismét letartóztatta, ám akkor meg az illetékes bíró nem küldte újra a rács mögé.

Az események Vladimír Pčolinskýnak, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatójának, Boris Kollár kebelbarátjának letartóztatását követően pörögtek fel. Nem sokkal később ugyanis a titkosszolgálat lehallgatásbiztos alagsori helyiségében rendhagyó tanácskozásra került sor, amelyen Zuzana Čaputová és Eduard Heger is részt vett. Rövidesen kiszivárgott, az SIS titkosnak minősített, de az interneten nemsokára megjelent beszámolóját vitatták meg, amelyben azzal gyanúsítottak meg a több rendőrségi akcióban letartóztatottak ellen bizonyítékokat gyűjtő nyomozókat és ügyészeket, hogy megsúgták a vezeklőknek, milyen vallomásokkal segítsék a munkájukat. Ezek után Fico igaznak vélte korábbi állításait, és diadalittasan ismételgeti, hogy Szlovákiában valóságos rendőrháború tört ki. Amit Maroš Žilinka főügyész és Daniel Lipšic, a Speciális Ügyészség vezetője cáfolt, szerintük az ellenzékiek által terjesztett provokációról van szó csupán.

Nemrég a rendőrség inspekciós alakulata azonban kihallgatási jegyzőkönyveket vitt el a NAKA székházából. Néhány napja a Nemzetbiztonsági Hivatal idézett be több nyomozótisztet. Hivatali hatalommal való visszaélés miatt pedig rövidesen letartóztatják a nagy közfigyelmet kiváltó bűnvádi eljárásban főszerepet betöltő ügyészeket és Ján Čurilla nyomozótisztet. A főügyész ismét cáfolt. Milliók biztonságérzetét tépázhatja meg, ha a bűnüldöző szervek a korrupció további visszaszorítása helyett egymással viaskodnának.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek