René Magritte festménye 19 milliárdért kelhet el

René Magritte egyik klasszikus szürrealista festménye, amelyet ez előtt még sosem árusítottak, lehet a Sotheby’s márciusi modern és kortárs árverésének legnagyobb sztárja. A festmény egy éjszakai utcajelenetet ábrázol a nappali kék ég alatt.

A L’empire des lumières (Fények birodalma) című festmény, a belgiumi Gillion Crowet gyűjteményből érkezett, ahol azóta őrizték, amióta a festmény 1961-ben elkészült. Magritte a festményt egyik legfőbb támogatója lányának, Anne-Marie Crowet Gillionnak festette, aki azóta is magánál tartotta. Magritte még azelőtt találkozott a 16 éves lánnyal, hogy széles körben ismert nem lett, barátságuk egy egész életen át tartott.

Ha az aukció az elvárásoknak megfelelően alakul, a festmény átkalibrálhatja a művész piaci értékét. A megközelítőleg 60 millió dollárra (19 milliárd Ft) becsült műalkotás, megkétszerezné a belga művész jelenlegi rekordját – 28 millió dollárt, – melyet 2018-ban a Sotheby’s állított fel.

A műalkotás a 17 darabból L’empire des lumières sorozat egyik darabja, amely a Sotheby’s szerint a kompozíció iránti nagy kereslet miatt született meg. Amikor a sorozat egyik darabját kiállították a 1954-es Velencei Biennálén, négy vevőnek is elígérték, ám végül Peggy Guggenheim vásárolta meg.

Magritte ekkor készített plusz három festményt, azok számára akik lemaradtak a vételről, óvatosan újraalkotva és gazdagítva a kompozíciót, így az alkotások idővel kialakultak.

Felmerültek olyan találgatások is, hogy az árverés Magritte-művek eladási hullámát indíthatja be. Thomas Danzinger, ügyvéd szerint, aki számos nagyszabású értékesítést kezelt, a műalkotások magas árai, gyakran az aukciós termekbe csalogatja a gyűjtők falairól a műveket, így nem lenne meglepve, ha egyéb ehhez hasonlóan jelentős Magritte alkotás jelenne meg tavasszal a piacon.

Egy érdekes utalásként, az aukciós ház megosztotta, hogy a sorozat egyik festménye ihlette Az ördögűző című film egyik jelenetét. A rendező a New York-i MOMA-ban találkozott a festménnyel, és filmjelenethez direkt úgy választotta a házat és utcalámpást, hogy azok illeszkedjenek a festményhez.

 

Az Ödrögűző című film egyik plakátja, amelyet a Fények birodalma festménysorozat egyik darabja ihlette

Ha tetszett a cikk, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek