Rengeteg pályázat érkezett: 113 446 támogatási kérelmet adtak be a magyar gazdálkodók

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével az idén az egységes kérelmek szankciómentes benyújtási időszakának május 15-i zárásáig 113 446 támogatásigénylést adtak be a gazdálkodók – közölte az agrárkamara hétfőn az MTI-vel.

A koronavírus-járvány miatt számos biztonsági és ügyfélfogadási szabályt vezetettek be, egyszerűbb lett az ügyintézési folyamat, egyebek között lehetővé vált a kérelmek falugazdászok általi beadása telefonon keresztül is, személyes egyeztetésre csak indokolt esetben volt szükség.

A május 15-i zárásig a kamarai falugazdászok a hozzájuk fordult valamennyi ügyfélnek segítettek, 113 446 darab kérelmet adtak be a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén, aminek 86 százalékát telefonos ügyintézéssel nyújtották be. Mindez területre vetítve összesen 1 717 263 hektár termőföldet érint. Tavaly falugazdász-közreműködéssel a gazdálkodók 113 581 támogatási kérelmet adtak be 1 687 989 hektár földterületre.

A kamara felhívja a figyelmet arra, hogy a 2020. május 15-ig benyújtott minden egységes kérelmet szankciómentesen lehet adatváltozás keretében módosítani 2020. június 2-ig, a június 3. és június 9. között jelzett változtatási igény már az érintett táblára járó támogatási összeg munkanaponkénti 1 százalékos csökkentésével jár. Kivételt jelentenek ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek, amelyek 2020. május 15. után csak szankció mellett módosíthatók.

Annak a gazdálkodónak, aki május 18. és június 9. között nyújtja be egységes kérelmét a Magyar Államkincstárhoz, már munkanaponként 1 százalékkal csökken az elfogadott támogatási összege. Június 10-től sem a már beadott kérelem módosítására, sem új kérelem benyújtására nincs lehetőség, csak pontosításra.

A falugazdászok a május 15-ét követő szakaszban is segítenek az egységes kérelmekkel kapcsolatos további ügyintézésben. Ebben az időszakban is az április 6-tól – az egységeskérelem-beadás kezdetekor – bevezetett ügyfélfogadási rend érvényes, azaz a falugazdászok telefonon keresztül teljesítik az újonnan felmerülő változtatási kéréseket, és csak indokolt esetben – előre egyeztetett időpontban – kerül sor személyes egyeztetésre a meghatározott falugazdász-irodában.

Amíg az Európai Unió tagországai közül Magyarországon sikerült maradéktalanul betartani a beadásra vonatkozó határidőket, addig van olyan ország, ahol egy hónapos halasztást kezdeményeztek. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar gazdálkodók időben hozzájutnak majd a 2020-as támogatásokhoz – jelezte a NAK.

Címlapi kép: Pexels


Hasonló cikkek