Részengedélyt kapott az orosz vakcina

Az Index információi szerint hamarosan megkaphatja a teljes magyarországi engedélyt is.

Információik szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lezárta a koronavírus elleni orosz Szputnyik vakcina több ezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését, és jóváhagyta a vakcina engedélyezését. Az anyagot december eleje óta vizsgálta a gyógyszerhatóság.

Mint írják, most már csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboros és egyéb vizsgálatai vannak hátra, és ha az NNK-ban is mindent rendben találnak a szakemberek, akkor indulhat a szállítmány Oroszországból.

Mivel Magyarország uniós tagállam, az EU gyógyszerhatóságának, az EMA-nak kell engedélyt adnia minden itt forgalomba hozott vakcina alkalmazására. Az EMA korábban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy az Európai Bizottság vonatkozó rendelete értelmében sürgősségi esetben ideiglenes engedéllyel is lehet használni más beszerzési forrásból származó vakcinát, azonban ekkor minden felelősség az adott tagállamot illet.

Pénteken egyébkén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvába utazik, hogy az esetleges magyar beszerzés részleteiről tárgyaljon.

HírMix | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek