Részleges kijárási tilalmat vezettek be Romániában

Este 10 óra és reggel 6 óra között csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket az állampolgárok – jelentette be szombat este Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető szerint csak akkor hagyhatják el lakásukat az emberek, ha a munkahelyükre mennek, ha alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük, beleértve a háziállatok szükségleteit is, továbbá ha munkájukhoz szükséges javakat kell beszerezniük, vagy ha orvosi ellátásra van szükségük. Emellett engedélyezett a lakhely elhagyása gyerek ellátása/elkísérése, idős, beteg vagy fogyatékkal élő személyek ellátása céljából vagy családtag elhalálozása esetén. A lakhely körüli rövid séta, háziállatok sétáltatása szintén engedélyezett.

A március 23-án, hétfőn 22 órától életbe lépő katonai rendelet azt is előírja, hogy az állampolgároknak munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre írt nyilatkozattal kell indokolniuk lakhelyük elhagyását. A saját felelősségre írt nyilatkozatban fel kell tüntetni a nevet, a születési adatokat, a lakcímet és a munkahely címét, a lakhelyelhagyás okát, a kitöltés dátumát és az aláírást.

,,Az elmúlt évek legnagyobb válsághelyzetével állunk szemben. De a megoldás nálunk van. Erősnek kell lennünk. A szeretteinktől való távolmaradás fájdalmas, de elvesztésük még tragikusabb lenne. Maradjanak otthonaikban! Korlátozzák találkozásaikat, és tartsák be a szabályokat. A kormány, az illetékesek prioritása a román állampolgárok élete. Együtt átvészeltünk háborúkat, földrengéseket, diktatúrát. Most is át fogjuk vészelni a helyzetet, ha összefogunk” – üzente a belügyminiszter.

A megelőzés a koronavírus elleni védekezés legfontosabb eszköze, jelentette ki Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Arafat hozzátette: a szombat este kiadott katonai rendeletbe foglalt ajánlásokat a lakosságnak úgy kell tekintenie, mintha kötelezőek volnának.

Forrás: Agerpres


Hasonló cikkek