Részletek a Krajniak-féle munkahelymegtartó támogatásról

Milan Krajniak munkaügyi miniszter vasárnap délután mutatta be, miként lehet majd kérvényezni az első munkahelymegtartó támogatást. Maga a program nem csak a legnagyobb az ország történetében, hanem az egyik leggyorsabban elkészült is, hiszen alig öt nap alatt lett kidolgozva majd elfogadva.

A miniszter bejelentette, hogy a program támogatására két weboldalt indítanak. Mindkettőt hétfőn délben élesítik.  Az egyik a pomahameludom.sk, a másik pedig a neprepustaj.sk.

A kérvényezőket két kategóriába sorolták. Az elsőbe azon vállalatok alkalmazottai kerültek, akiknek munkáltatója zárva kell, hogy tartson a járvány miatt. A másik azon természetes személyként vállalkozó munkaadókat tömöríti majd, akiknek márciusban csökkent a forgalma.

A kérvények nem csak a munkavállalók bérének támogatására adhatóak be, hiszen a természetes személyként vállalkozók magukra is kérhetnek támogatást.

A kérvényhez egy kimutatást kell csatolni a munkavállalókról, akikre kérvényezik a támogatást. Itt fel kell tüntetni a bruttó bér mellett az átlagos órabért, méghozzá a tavalyi év utolsó negyedéve alapján. Közölni kell azt az óraszámot is, amikor az alkalmazott gátolva volt a munkavégzésben. Az alkalmazott bérének száz százalékát is be kell írni a táblázatba, hiszen ennek 80 százalékát fogja az állam kifizetni.

Fontos kiemelni, hogy áprilisban újra be kell nyújtani a kimutatást.

Krajniak miniszter elmondta, mintegy 250 ezer kérvényre számítanak, azokat elég egy Excel fájl formájában beküldeni a területileg illetékes munkahivatal mailcímére.

A munkahivatalok az aláírt szerződés kézbesítése után 24 órán belül elkezdik a támogatás folyósítását a kérvényezőnek.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek