Részmunkaidős foglalkoztatási program indul anyukáknak Szlovákiában

Szeptembertől részmunkaidős foglalkoztatási programot indít a szlovák munkaügyi központ elsősorban anyasági szabadságon levő nőknek. A projektre 1 1,5 millió eurót különítenek el, olyan cégek pályázhatnak támogatásért, amelyek részmunkaidőre vagy otthoni munkára alkalmaznak nőket.

„Az elsődleges cél, hogy lehetőséget adjunk a gyereket nevelő anyáknak arra, hogy részmunkaidős állást vállaljanak. Nem szívesen hallgatom már, hogy a részmunkaidős foglalkoztatást tekintve Szlovákia az uniós ranglista végén kullog.” – jelentette ki Ján Richter (Smer) szociális ügyi miniszter. „A munkaügyi hivatalok tapasztalatai szerint a gyereket nevelő anyák közül sokan dolgoznának rövidebb munkaidőben, de azt nem engedhetik meg maguknak, hogy napi nyolc órás munkát vállaljanak.” – tette hozzá.

„Elsősorban a hat évnél fiatalabb gyereket nevelő anyákat akarjuk megszólítani, továbbá az iskoláskorú gyerekeket egyedül nevelő anyákat.” – magyarázta Marián Valentovič, a munkaügyi központ vezérigazgatója. Az ilyen nőket foglalkoztató munkaadó 3-12 hónapra kaphat támogatást. „Reményeink szerint legalább ezer nőt sikerül így részmunkaidős álláshoz juttatnunk. A teljes bérköltség 95%-át térítjük meg a munkaadónak, maximum 844 eurót, ami a minimálbér 1,2-szerese bérköltségeinek felel meg.” – számszerűsítette Valentovič.

A munkahivatalok szeptembertől minden nyilvántartott nőt megszólítanak, aki megfelel ezeknek a feltételeknek, és megkeresik a betöltetlen állást bejelentő munkaadókat is. Az összes munkahivatal részt vesz a programban, beleértve az elmaradott régiókat is.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek