Retró autó-motor bemutató Vásárúton

Százötvennél is több veterán autó és motorbicikli sorakozott fel a rajthoz a VI. Retró autó-motor találkozón Vásárúton.

Hét évvel ezelőtt egy baráti kávézgatás alkalmával jött az ötlet a veterán autók bemutatásáról. „A mai napig őrzöm az első családi autót, egy Skoda 100-ast, amit a szüleim 1973 novemberében vettek. Édesapám autószerelő volt, gyerekként mindig ott voltam mellette a műhelyben és valószínűleg itt csapott meg a benzin illata, amibe végérvényesen beleszerettem.” – kezdi a beszélgetést Paksi Tibor, a veterán autók és motorok bemutatójának a fő szervezője.

Először csak néhány barát hozta a régi családi autót, amivel tettek egy sétát Csallóközön át, majd álmodtak egy nagyot és nekifogtak szervezett keretek között megrendezni az autós felvonulást. A hír gyorsan terjedt, barátok barátai, gyerekei, ismerősei kezdtek fokozatosan jelentkezni és mára összejött egy nemzetközi nagy család, akik mindannyian a régi autók szerelmesei.

Nem versenyről van szó, csak egy sétakocsikázásról a csallóközi településeken át, ahol mindenki megcsodálhatja akár a kis Trabit, a csillogó Mercedest, a hatalmas Tatra billenős teherautót, az oldalkocsis Jawa motorbiciklit, vagy a valamikori státusz szimbólumot, a Tatra 603-as limuzint. Az egész útszakasz 67 kilométeres volt, Vásárútról rajtoltak a járművek, az első szünet 21 kilométer után a pinkekarcsai futballpályán volt, ahol a helyiek zsíros kenyérrel vendégelték meg a résztvevőket, majd folytatták a sétakocsikázást a Slovakia Ring-re a katonai múzeumhoz, majd a visszaúton Dunaszerdahely belvárosában a MOL aréna körül tettek egy kört és Nagyudvarnokon át Dunatőkés felé vette az irányt a konvoj.

„Mindig a legszebb, a legöregebb autókat díjazzák ilyen alkalmakkor, mi ezért más kritériumokat választottunk. Minden első, eredeti tulajdonos, aki saját autójával vett részt a bemutatón, továbbá azok is, akik az eltelt hat évfolyam résztvevői voltak, díjat kaptak.”– magyarázta Paksi Tibor. De díjat kapott az a kisfiú is, aki az édesapja által készített taposó kisautóval jelent meg a bemutatón, amellyel teljesítette is a távot, igaz hogy a családi autó platóján.

A rendezvénynek volt azonban egy jóval fontosabb, jótékonysági vonulata is. Minden résztvevőt és vendéget arra kértek fel, hogy gyűjtsenek kupakokat Tominak a gútai kisfiúnak, aki egészségkárosult. A rekordmennyiségű, 865 kg kupakot, természetesen egy veterán traktoron gyűjtötték össze.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Somogyi Katalin


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek