Rettegésben tartják a vajdasági magyarokat az illegális bevándorlók

A migránsok lopnak, betörnek a helyiek házaiba, és mostanában egyre gyakrabban gyújtogatnak is.

Alig több mint 25 kilométerre Szegedtől, a magyar–román–szerb hármas határnál fekszik Majdány, Rábé és Oroszlámos, három, magyarok által lakott kis észak-bánsági falu, ahol az utóbbi években az egyre növekvő számú migránsok miatt szinte tapintható a feszültség, és a félelem az ott élők körében, hiszen az illegális bevándorlók, semmibe véve a helyieket, lopnak, betörnek a házakba, és mostanában egyre gyakrabban gyújtogatnak is – írta a Szeged365.hu alapján a hirado.hu.

A lap megszólaltatta a Szegeden élő vajdasági Patyik Tímeát, akinek Rábén élő nagymamája házát is felgyújtották a közelmúltban a migránsok.

Elmesélte, hogy nagymamája arról számolt be, hogy éjszaka vonulnak az illegális bevándorlók, mennek házról, házra, dörömbölnek be az ajtókon, nyitogatják a kilincseket, azt nézik, hogy lakik-e valaki az adott házban, vagy sem. Ha pedig üresen álló házat találnak, egyszerűen beköltöznek, de Patyik Tímea elmondása szerint az sem állítja meg őket, ha laknak a házban, bemennek melegedni vagy aludni, amíg a tulajdonos haza nem ér, és ki nem tessékeli őket – olvasható a beszámolóban.

A lány nagymamájának csak azért nem esett nagyobb baja a gyújtogatás miatt, mert korábban – éppen az illegális bevándorlók miatti félelmében – a félreeső utcai ingatlanból beköltözött a főutcára. Ezt követően illegális bevándorlók foglalták el a házát, többen ott húzták meg magukat a hideg elől. A házban tüzet gyújtottak, ami miatt az épület lángra kapott és a tűz martalékává vált.

„Az elején, amikor elkezdődött, 2015-ben, akkor még csak jelen voltak, csak kevés esetben lett ügy belőle, és szerintem azt tapasztalták, hogy itt szankció és büntetés nélkül bármit megtehetnek. Tavaly már súlyos volt a helyzet, idén pedig még inkább fokozódott, félelemben élnek a helyiek. Az ott élő unokatestvéreim között például vannak kisebbek is. A szüleik nem merik a buszmegállóba egyedül kiengedni őket, amikor mennek az iskolába. Mi még nem így nőttünk fel, ez egy biztonságos falu volt,  (…). Mára eljutottunk oda, hogy fizikai erőszakhoz is folyamodnak, házakat gyújtanak fel, birkákat, tyúkokat lopnak, tüzelőanyagot és mindent, amit látnak” – mesélte a lapnak Tímea, majd azt is elmondta, a problémát abban látja, hogy a helyi hatóságok nem sokat tesznek, hogy megvédjék a lakosok érdekeit.

A migránsok nyilván észrevették, hogy nekik mindent szabad, mert rossz helyzetben vannak, messziről jöttek, fáznak, éhesek, és ezért bármit megtehetnek, és nagyon elszemtelenedtek. A hatóságok úgy érzem, nem igazán tesznek a helyzet ellen, néha kijönnek, összegyűjtik őket, elviszik őket valahova, de másnapra ugyanott tartunk, visszajönnek, és nagyon sokan vannak – mondta, és hozzátette, ezek a falvak azért kerülhettek ebbe a helyzetbe, mert a legtöbb migráns itt tud átszökni a határon, ugyanis itt ér véget a kerítés, a román oldalon már nem folytatódik.

Ezeken a területeken pedig körülbelül 4-500 migráns jelenléte állandóvá vált az elmúlt években. A helyzet mára már tarthatatlan, ezért is háborítja fel az ott élőket, hogy az Orvosok határok nélkül nevű segélyszervezet az illegális bevándorlók megsegítésére azt tervezi, hogy a térségbe utazik. Attól tartanak a helyiek, ha a segélyszervezet a falvak köré szervezi humanitárius munkáját, a jövőben még több migráns érkezik a hármas határhoz, és még több pusztítást végeznek a falvakban, és még nagyobb rettegést keltenek az itt élő emberekben.

„Féltem a családomat, nem tudom, hogy mire számíthatunk, mikor lesz végre megoldás. Borzasztó a rengeteg szemét, a gyújtogatások, amit művelnek, teljesen nyeregben érzik magukat, és bármikor eljöhet az a pillanat, hogy valaki megsérül majd miattuk” – mondta el Patyik Tímea.

Forrás: hirado.hu

 

Külhon | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek