Riasztótól volt hangos az Alföldi Texas

A katasztrófavédelem január 4-én délelőtt országos szirénapróbát tartott. Csongrád-Csanád megyében az „Alföldi Texas”, vagyis Algyő település kőolaj-mezője érintett, ahol 5 riasztóvégpont található.

A lakossági riasztórendszer azon emberek biztonságát szolgálja, akik veszélyes üzemek közelében élnek. A hálózat az egész ország területét érinti és a MoLaRi projekt része, mely a lakossági sziréna mellett meteorológiai és vegyi monitoring adatátviteli hálózata is egyben. Az elnevezése is innen ered: Monitoring és Lakossági Riasztó – MoLaRi.

A katasztrófavédelem év eleji próbája a rendszer megbízhatóságát ellenőrizte. Erre azért is volt szükség, hogy felkészüljenek az esetleges komoly helyzetekre. Januárban a lakossági riasztórendszer csökkentett üzemű, „morgató” tesztje zajlott.

A következő üzenet hangzott el szirénázás kíséretében:

„Figyelem ez próba, Figyelem ez próba. Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!”

Hétfőn Csongrád – Csanád megye algyői tesztjének a település közeli szomszédjai is fültanúi lehettek és a tervek szerint minden hónapban azok lesznek, ugyanis havonta megismétlik majd a próbákat. Márciusban és szeptemberben pedig a teljes üzemet tesztelik, mellyel 440 ezer ember riasztható.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: szeged365.hu

Nyitókép: index.hu 


Hasonló cikkek