Rigó Konrád: A tulajdonost terheli a felelősség az osgyáni tűz miatt

A rimaszombati járásbeli község reneszánsz kastélyának tetőszerkezete október 3-án késő délután kapott lángra. A keletkezett kár értéke legalább 300 000 euró.

A tűz oltása közben a rendőröknek kellett biztosítaniuk a helyszínt, mivel a bámészkodók miatt a tűzoltók nehezen tudták megközelíteni az épületet. A tűz teljesen elpusztította a zsindelytetőt.

“Amennyiben a házammal nem törődöm, az ledől és a szomszéd házában kárt teszek ezzel, egyértelmű a felelősségem és a kárért is felelek. Nemzeti műemlék esetében sincs ez másképp. Annyiban még súlyosabb is a helyzet, hogy a műemlék mindannyiunk kulturális öröksége, így ha jogilag nem is, valójában viszont mindannyiunkat veszteség éri. Ennek a veszteségnek a kompenzálása pedig a tulajdonos feladata.” – kezdte Facebook-bejegyzését Rigó Konrád (Híd), kulturális államtitkár.

“Az állam részéről a műemlélkfelújításhoz a kulturális tárca dotációs rendszere nyújt segítséget. Az elmúlt öt évben egy euró támogatásért sem folyamodtak. Mivel az éves jelentésük több millió euró megtartott nyereségről tanúskodik, ezért vagy nem tartottak igényt a támogatásra, vagy nem törődtek a kastéllyal. Ezért elvárom, hogy ezt a fontos műemléket felújítsák.” – fogalmazott Rigó.

A reneszánsz kastély Osgyán legjelentősebb műemléke. A 17. században itt született Korponay Jánosné Géczy Julianna, a Jókai Mór regényéből ismert lőcsei fehér asszony.

A kastély súlyosan megrongálódott a második világháború idején. Csak részlegesen újították fel, évtizedeken keresztül üresen állt, és egyre inkább leromlott az állapota. A rendszerváltás után több tulajdonosa is volt, sokféle terv született a kastély kihasználására, de egyik sem valósult meg.

Az épületet végül végrehajtó foglalta le.

Forrás: bumm.sk, Facebook/Rigó Konrád

Nyitókép: Pravda


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek