Ritka orchideát fedeztek fel Baja mellett

A napokban Baja határában egy ritka orchideát, egy tarka pettyeskosbort találtak a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai – számolt be a felfedezésről a BAON.

Sokan nem tudják, hogy orchideák nem csak a trópusokon fordulnak elő, hanem hazánkban is közel 70 él belőlük, melyek közül néhány Baja környékén is megtalálható. A Baján talált egy tő tarka pettyeskosbor is azt bizonyítja, hogy a bácskai táj is tartogat még igazi meglepetéseket mind a természetkedvelők, mind pedig a kutatók számára.

Május közepén egy, a Kiskunságban kifejezetten ritka orchideát sikerült találni Baja határában. A bokor tarka és pettyes, latin nevén Neotinea tridentata, amely hazánkban főként a domb- és hegyvidékekre jellemző kistermetű, igen impozáns megjelenésű orchidea, melynek csupán néhány alföldi előfordulásáról van tudomásunk. Ezért is számít igen érdekes adatnak a Bajától keletre megtalált egy tő, melynek a legközelebbi ismert állományai a Szekszárdi-dombságban, illetve Miklapuszta területéről voltak ismertek – írja közleményében a Kiskunsági Nemzeti Park.

Ezeknek a növényeknek nagyon apró magjai vannak, amelyet a szél akár több száz kilométerre is elfújhat így előfordul, hogy néha az elterjedési területüktől távol, egészen meglepő helyeken is találkozunk velük. A magok csak olyan helyen tudnak növénnyé fejlődni, ahol a talajban gombapartner is megjelenik, ez azért van, mert az orchideák kizárólag a gyökérkapcsolt gombák segítségével tudnak bizonyos tápanyagokat felvenni a talajból. Ez a fajta kapcsolat a gomba és az orchidea számára is előnyökkel jár, hiszen a gombák úgynevezett ellenszolgáltatásként az orchideák által a légköri szén-dioxidból napfény segítségével előállított cukrok egy részét megkapják, ezt mikorrhiza kapcsolatnak nevezik.

(Feltöltő: Juhász Márta)

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Facebook


Hasonló cikkek