Rivlin államelnök egységre szólította fel a világban élő zsidókat a zsidó újév előestéjén

Egységre szólította fel a világ különböző pontjain élő zsidókat Reuven Rivlin izraeli államelnök a zsidó újév előestéjén – jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

“Az egymáshoz fűző, mélyen közös történelmünkből eredő kötelékek az egész világon összekötnek bennünket. Tudom, hogy vannak időszakok, amikor világosabban látjuk a minket elválasztó, mint a minket egységbe fűző dolgokat”

– mondta Rivlin jeruzsálemi újévi videoüzenetében.

“De a ros hasana, a zsidó újév közeledtével a közös, a minket összekötő kapcsolatunkra figyeljünk. Egy nép vagyunk, közös a történelmünk és a jövőnk. Osztjuk a zsidó nép jövője iránti elkötelezettségünket különbözőségeink ellenére. Közös a jobb világba vetett hitünk és kötelezettségünk tenni eljöveteléért”

– tette hozzá.

“Itt, Izraelben különböző közösségekből áll össze a társadalom: vallásos és világi, zsidó és arab, idős és fiatal, bal- és jobboldali. De osztozunk az ez iránt a föld iránti szeretetünkben”

– hangsúlyozta az izraeli államfő.

“A köztünk lévő baráti kapcsolatok fényes jövőnk legfőbb reménysége. Ezért reméljük, hogy ebben az évben közelebb kerülünk egymáshoz, jobban barátokká válunk” –

zárta szavait Rivlin.

Izraelben az este kezdődő kétnapos ünnep előtt hatalmas közlekedési dugók jelzik, hogy egy helyre tartanak a közös ünneplésre az ország különböző vidékein élő családtagok.

Az ősz elejére eső újévkor vacsorára általában édes ételeket fogyasztanak, hogy édes legyen az új év. Az ünnepi összejövetelek egyik legfontosabb kötelező tartozéka a mézbe mártott alma, amellyel boldog és édes új évet kívánnak egymásnak az emberek, idén a zsidó hagyomány szerint a világ teremtésétől számított 5779-dik évre.

Idén már vasárnap hajnalban lezárták az 1967-ben elfoglalt palesztin területeket, Ciszjordániát és a Gázai övezetet, ahonnan a katonai rádió jelentése szerint biztonsági okokból csak sürgős, humanitárius okokból utazhatnak Izraelbe az ünnep idején, egészen kedd éjfélig.

 


Hasonló cikkek