Rocksuli Debrecen: tripla pénzből gazdálkodhatnak

Új erőre kaphat a több évtizede működő intézmény.

Megháromszorozza az idén a debreceni rocksuli támogatását az önkormányzat: a tavalyi egymillió forint után ebben az évben hárommillióval támogatják a több mint 30 éve működő civil kezdeményezést. További négymillióra pedig a zenei támogatási programban pályázhatnak fiatal, amatőr könnyűzenészek – közölte a cívisváros kulturális alpolgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

Puskás István (Fidesz-KDNP) azt mondta, a rocksuli, a helyi tankerületi központ és az egyetem bevonásával törekszik az önkormányzat a debreceni könnyűzenei oktatás fejlesztésére. Véleménye szerint ez sarkalatos pontja a könnyűzenei élet fellendítésének és a szakemberek képzésének.

Hozzátette: a rocksuli a város egyik legfontosabb kulturális értéke, több mint 30 éve működő civil kezdeményezés a könnyűzenei oktatás területén. Amellett, hogy ez nem az oktatási rendszer hivatalos része, hanem egy civil kezdeményezés, a rocksuli olyan országosan is egyedülálló értéke a debreceni kultúrának, amelyet a támogatás mértékének a növelésével is igyekeznek elismerni – hangoztatta.

Puskás István rámutatott arra, hogy a fejlesztések kiemelt eleme egy új támogatási rendszer, amelyet az idei év költségvetése is tükröz. Ebben négymillió forintot szán az önkormányzat a fiatal, amatőr könnyűzenészek támogatására. A támogatási pályázatot még márciusban meghirdetik – jelezte. A kulturális alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a város közgyűlése 2019-ben elfogadta a Debreceni Független Zenei Élet Fejlesztési Koncepcióját. Tavaly hozzá kezdtek a megvalósításhoz, de a pandémia közbeszólt, emiatt a múlt évben egy ösztöndíjpályázatot indítottak fiatal zenészek számára, hogy segíthessék őket a világjárvány időszakában.

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek