Rockzene Párkányból ínyenceknek

A párkányi TooFar nevű kvartett Lótusz című anyagába aligha lehet belekötni. Pimaszul fiatalok, és irigylésre méltóan sokat tudnak az alternatív beütésű hard rockról.

A Gombaszögi Nyári Táborban is hallhatóak voltak.

A szöveg nélküli borító eléggé trendi mostanában, a legnagyobb sztároknál is (The Weeknd, Lady Gaga, Dua Lipa), de például a rocktörténet egyik ikonikus lemezborítóján, a Beatles 1969-es Abbey Roadján sem szerepel a zenekar neve és a lemez címe – ahogy esetükben sincs felirat.

A TooFar zenéjéről az idősebbeknek eszükbe juthat a Nine Inch Nails, a Korn, a Ministry, esetleg a Fozzy, de akár az Einstürzende Neubauten is, hozzáállásban és kísérletezőkedv tekintetében mindenképp. A párkányi fiúk a kilencvenes évek elektronikával megbolondított rockzenéjének egyetemes értékeit szeretnék tovább-vinni. Élőben nyilván sokkal rockosabbak ezek a dalok, mert a színpadon nincs lehetőség húsz szintetizátorsávot hozzákeverni a gitárokhoz. A stúdióban viszont szabadon szárnyalhat a fantázia, élvezhetőek a modern technológia nyújtotta lehetőségek.

Bajnok Áron, a csapat gitárosa saját stúdiót rendezett be odahaza, ott keverte készre a lemezt.

Az „elszállós” elektronika használható egzotikus fűszerként egy hagyományos alapanyaghoz, illetve fantáziadús díszítésként, és persze egyik esetben sem szabad túlzásokba esni. A felturbózott hangzás önmagában még nem elég, elsősorban jó dalokra van szükség egy jó lemezhez.

Ezek a számok egytől egyig színesek és dallamdúsak. Érezhető, hogy sokat dolgoztak rajtuk, nem az első ötleteket használták fel. Pedig már az első rögzített dalaikkal is komoly sikert arattak a fiúk szakmai körökben.

A kísérletezés a hallgatóval való együtt gondolkodást serkenti. Talán az Idő című, csupán 43 másodperces instrumentális szerzemény a legjobb példa erre. A hangzás tekintetében a legszínesebb dal a Tiszta, amelyben az evidensen kínálkozó gitárzúzás helyett kütyüzúzás hallható, és torzított ének.

A legbeszédesebb cím így hangzik: Hogyha ma véget érne, hol folytatnád? A címadó Lótusz pedig a leginkább rádióbarát szám, és a legszebb szöveg a lemezen, szépen elringat.

Novák Benedek – ének, ritmusgitár, Balla Dávid – basszusgitár, vokál, Bajnok Áron- szólógitár és Marsal Levente – dobok. Mert biztosan hallani fognak még róluk.

Forrás


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek