Román EP-Képviselő támadása Tőkés ellen

Catalin Sorin Ivan román független EP-képviselő az Unió Erdéllyel – Unió Európával rendezvényt „revizionista és szeparatista eseménynek” nevezte.

A Tőkés László EP-képviselő parlamenti irodája által szervezett március 19-i brüsszeli konferencia ellen durva támadást intézett Catalin Sorin Ivan független jogállású, előzőleg az Európai Parlament szocialista frakciójához tartozott képviselő, a hírhedt székelyföldi magyarellenes aktivista és hivatásos feljelentő, Dan Tanasa „elvtársa”. Minekutána egy hónappal ezelőtt Antonia Tajani EP-elnöknél és az EP 750 tagjánál tett panaszt erdélyi képviselőnknek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) önkényes megszüntetésével kapcsolatos tiltakozó felszólalása ellen, ez alkalommal a konferencia Unió, Erdéllyel – Unió Európával, illetve Transylvania and the EU elnevezését, illetve annak „üzenetét” támadta meg, a parlament valamennyi képviselőjéhez eljuttatott körlevelében „revizionista és szeparatista eseménynek” bélyegezve a rendezvényt.

A címzettekhez küldött válaszában erdélyi képviselőnk nem vette fel a kesztyűt, hanem a provokatív támadó jellemzéseképpen rámutatott, hogy Catalin Ivan odahaza azon szélsőséges, kisebbség- és magyarellenes nacionalista, soviniszta politikai közszereplők körébe tartozik, akik durva és diszkriminatív tevékenységet folytatnak magyar közösségünk, illetve a székelység ellenében.

Nevezett hungarofób EP-képviselő inszinuatív, vádaskodó, angol nyelven írt és szétküldött leveleire az alábbi tájékoztató válasz született Tőkés László részéről: „Tisztelt Kollégák! Catalin Sorin Ivan romániai független képviselő (NI Group) immár másodízben küldött szét a Parlamentben hazug, félrevezető, rágalmazó leveleket képviselőtársaim megtévesztése céljából. Előbb a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önkényes megszüntetése, legutóbb pedig a tegnapi parlamenti konferenciánk lejáratása tárgyában tette ezt. Tudnivaló, hogy Ivan képviselőnek azért nincs helye egyetlen parlamenti frakcióban sem, mivel eltávolodott a közös európai értékektől, és kiszorult mindenünnen. Odahaza, Romániában a szélsőséges, kisebbség- és magyarellenes nacionalista, soviniszta politikai közszereplők körébe tartozik, akik durva és diszkriminatív tevékenységet folytatnak az erdélyi kisebbségi magyar közösség ellenében.”


Hasonló cikkek