Romániában folytatódik a kétnyelvű feliratok eltávolítása

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), amelyet a magyarellenes nacionalista provokátorként ismert Dan Tanasă vezet, továbbra sem adja fel a magyar feliratok elleni harcot.

Legutóbbi akciójuk eredményeként született egy elsőfokú bírósági döntés, amely a Kovászna és Brassó megye határánál elhelyezett kétnyelvű üdvözlő felirat eltávolítására kötelezi a Brassó Megyei Tanácsot.

Az említett feliratot 2013-ban állította fel a megyei tanács, az RMDSZ-szel folytatott sikeres tárgyalások nyomán. Tanasă egyesülete 2018 novemberében beperelte a megyei tanácsot, azzal érvelve, hogy Brassó megye magyar lakossága nem éri el a 20%-os küszöböt és ilyenképpen törvényt sért a kétnyelvű feliratok kihelyezése.

Ahogyan azt egyesületünk már több hasonló, szintén Dan Tanasă által indított ügy kapcsán jelezte, valamint ahogyan azt számos politikai vezető is megjegyezte a legutóbbi incidenst követően, a törvény nem tiltja a kétnyelvű táblák kihelyezését azokban a közigazgatási egységekben, ahol a magyarság aránya nem éri el a 20%-os küszöböt. Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke elmondta: „A megyei és a városi tanács maga rendelkezett arról, hogy bár a magyarok számaránya nem éri el a húsz százalékot, mégis kihelyezik a táblákat, elismerve és hangsúlyozva Brassó megye történelmileg alátámasztott többnyelvűségét”.

Többen rámutattak, ez az incidens kettős mércére utal ami a magyarok nyelvi jogainak tiszteletben tartását illeti. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere megjegyezte, a bukaresti törvényszék döntésének logikáját követve, törvénytelenek a Sibiu-Hermannstadt kétnyelvű helységnévtáblák is, hiszen a szebeni szászok aránya sem éri el a 20%-ot, ezek a táblák mégis évek óta állnak, és senki sem perelte be a helyi tanácsot azok kihelyezéséért.

A Brassó megyei vezetőség kijelentette, megfellebezi a bíróság elsőfokú döntését és továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy megyéjükben érvényesüljön a többnyelvűség.

Sajnálatos, hogy a román igazságszolgáltatás támogatja az ilyen jellegű rosszindulatú, nacionalista törekvéseket, ez esetben felülírva egy olyan döntést, amely a Brassó megyei román és magyar elöljárók közötti békés együttműködés eredményeként született, egy olyan döntést, amelyet épp ellenkezőleg, pozitív példaként kellene felmutatni, hiszen a normalitás, valamint a tisztelet jele az etnikumközi kapcsolatokban.

Forrás: A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleménye


Hasonló cikkek