Romániai népszavazás: az ortodox egyház vizsgázik

A Külügyi- és Külgazdasági Intézet külső szakértője szerint az ortodox egyház vizsgázik a családról szóló hétvégi romániai népszavazáson – írja az MTI.

Pászkán Zsolt az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában rámutatott, az elmúlt három évtizedben úgy vélekedtek Romániában, hogy különösen a pártoknak nem jó szembe menniük az ortodox egyházzal, és ez szinte államegyházi szerepbe hozta ezt az egyházat.

Ha azonban a népszavazáson kiderül, hogy nem tudják mozgósítani az embereket, akkor e téren változás jöhet. Egyrészt csökkenhet az ortodox egyház egyelőre jelentős pénzügyi támogatása, másrészt előtérbe kerülhet az egyházon belül a Nyugattal szemben álló ortodoxabb, militáns irányzat, és megjelenhet egy egyházi párt is – magyarázta a Románia-szakértő.

Szombaton és vasárnap a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról szavaznak a választópolgárok Romániában. A népszavazás érvényességéhez a választópolgárok 30 százalékának részvétele szükséges, az eredményességhez pedig a szavazásra jogosultak 25 százalékának igen szavazata.

Szombaton a névjegyzékben szereplők kevesebb mint 6 százaléka járult urnákhoz, a magyar többségű megyékben még ennél is kevesebben.

MTI


Hasonló cikkek