Romlott a gazdasági hangulat Európában

Az előzetesnél nagyobb mértékben csökkent az Európai Bizottság euróövezeti gazdasági hangulatindexének augusztusi végleges értéke az előző havi csúcsról. Az uniós hangulatindex is csökkent, a magyarországi pedig emelkedett augusztusban.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG EcFin (Directorate-General Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése szerint augusztusban 1,5 ponttal 117,5 pontra csökkent a júliusi 119,0 pontos rekordról a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) az euróövezetben. Az index egy hete publikált előzetes értéke 117,9 pont volt.

Az augusztusi volt az ESI első csökkenése az idén a januári 0,9 pontos havi csökkenés óta. Azóta a mutató folyamatosan javult és júliusban rekordot ért el.

Az Európai Unióban szintén 1,5 ponttal csökkent augusztusban az ESI 116,5 pontra. Az augusztusi csökkenéshez a feldolgozóipari, a szolgáltatóipari, és a fogyasztói hangulat romlása is hozzájárult. Javult viszont a hangulat az építőiparban és alig változott a kiskereskedelemben.

A feldolgozóipari hangulatindex 0,6 ponttal csökkent augusztusban az EU-ban. A szolgáltatóiparban 2,1 ponttal csökkent a mutató, a fogyasztói hangulatindex pedig 0,7 százalékkal. A fogyasztói hangulatindex elsősorban a költekezési hajlandóság romlása miatt csökkent, míg a jövedelmi várakozások gyakorlatilag nem változtak. A kiskereskedelemben csak csekély mértékben, 0,1 ponttal csökkent a hangulatindex. Az építőiparban viszont folytatódott a hangulat javulása, augusztusban 1,2 ponttal emelkedett az index.

A foglalkoztatás alakulásával szembeni várakozásokat tükröző index, az EEI (Employment Expectations Indicator) 1,0 ponttal nőtt augusztusban az EU-ban és 1,2 ponttal az euróövezetben. A foglalkoztatási kilátások az építőiparban javultak leginkább, valamint a kiskereskedelemben és a szolgáltatóipari szektorban. A feldolgozóiparban alig változtak a foglalkoztatási kilátások, az index csak kevéssel marad el a 2017 decemberi csúcstól.

A legnagyobb uniós nemzetgazdaságok közül nagyot csökkent az ESI augusztusban Franciaországban, 4,5 ponttal, Hollandiában 3,0 ponttal, Olaszországban 1,9 ponttal, Lengyelországban 1,7 ponttal, Spanyolországban pedig 1,2 ponttal. A legnagyobb uniós nemzetgazdaságban, Németországban 0,3 ponttal csökkent az ESI.

A magyar ESI a júliusi 108,6 pontól 110,7 pontra nőtt, a foglalkoztatási várakozások mutatója pedig 109,2 pontról 112,9 pontra ment fel augusztusban. A magyar ESI legmagasabb értéke 120,4 pont volt, 2018 júliusában, az EEI legmagasabb értéke pedig 119,2 pont, 2018 januárjában.


Hasonló cikkek