Romlottak az építőipar kilátásai

Kis mértékű visszaesést láttak az építőiparban az első negyedév során a megkérdezett szakemberek, de várhatóan csak átmeneti lesz a csökkenés – közölte a Mapei Kft. szerdán az MTI-vel.

Az építőipari cég felmérése szerint a megkérdezettek 46 százaléka az építési tevékenység stagnálásáról, 33 százalék visszaesésről, 22 százalék javulásról számolt be. A csökkenés a rendelésállományon is látszik. Stagnálást a válaszadók 41 százaléka, csökkenést 34 százalék, javulást 25 százalék látott az első három hónapban.

Hozzátették, hogy a visszajelzéseket alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is, amelyek szerint januárhoz képest februárban 12 százalékkal csökkent az belföldi építőipar teljesítménye.

A felmérésből az is kiderül, hogy a szakemberek 47 százaléka szerint a bővülést leginkább a munkaerőhiány korlátozza. A koronavírust 33 százalék, a kapacitáshiányt 31 százalék, a bizonytalan gazdasági környezetet 30 százalék, a kedvezőtlen időjárást 21 százalék jelölte meg nehezítő körülményként. Pénzügyi nehézséggel 28 százalékuk szembesült – írták.

A Mapei Kft. ügyvezetője az adatokhoz hozzáfűzte, hogy a korlátozások miatt sokan estek ki a munkából, és a megrendelők is óvatosabbak voltak. Markovich Béla a közlemény szerint az ellátási nehézségeket, és az építőanyagok drágulását is kiemelte az  építőipart hátráltató körülmények között. A fellendülésben ennek ellenére is bízik, hiszen a szakemberek 65 százaléka rendelkezik otthonteremtési, otthonfelújítási támogatást felhasználó megrendeléssel.

A Mapei Kft. online felmérése 350 építőipari szakember megkérdezésével készült áprilisban.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 

 


Hasonló cikkek